Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Advokat Esad Hrvačić dobio 1 godinu zatvora

Advokat Esad Hrvačić dobio 1 godinu zatvora

Advokat Esad Hrvačić dobio jednu godinu zatvora i novćanu kaznu Advokat Esad Hrvačić, koji je optužen u predmetu “Kurir” zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, sporazumom o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom pristao je na godinu zatvora i 10.000 maraka novčane kazne, rečeno je u sarajevskom Kantonalnom sudu. Na ročištu održanom povodom razmatranja sporazuma kazano […]


Advokat Esad Hrvačić dobio jednu godinu zatvora i novćanu kaznu

Na ročištu održanom povodom razmatranja sporazuma kazano je da je Hrvačić pristao da mu se izrekne mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju godinu i po, kao i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 47.520 konvertibilnih maraka (KM) koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela.

Tužiteljica Sabina Sarajlija je predočila veći broj materijalnih dokaza na kojima se zasniva krivnja optuženog, te je dodala da se radi o predmetima koji su pronađeni pretresom advokatske kancelarije, sudskim spisima, rezultatima vještačenja, ali i drugim dokazima.

“Istragom je prikupljen veliki broj dokaza, a optužnicom je obuhvaćeno 11 osoba. Sporazumom se optuženi obavezao da nadoknadi štetu prema onima koji su postavili imovinskopravni zahtjev”, rekla je Sarajlija.

Odbrana je kratko dodala da ostaje kod zaključenog sporazuma.

Sudsko vijeće je preuzelo materijalnu dokumentaciju kako bi izvršili uvid do narednog ročišta, prije nego se donese odluka o prihvatanju sporazuma.

Hrvačić je ranije optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je njegov predmet odvojen potpisivanjem sporazuma o krivnji.

Na teret mu je stavljeno udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, te krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, te su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

Za 24. august je najavljen nastavak ročošta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, javlja BIRN BiH.

Hrvačić želi platiti kaznu za nezakonitu uknjižbu nekretnina

Advokat Esad Hrvačić podnio je zahtjev da mu se jednogodišnja kazna zatvora zbog nezakonite uknjižbe nekretnina zamijeni novčanom, potvrdio je Kantonalni sud u Sarajevu.

Hrvačić je nedavno osuđen po sporazumu o priznanju krivnje potpisanim sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom zbog nezakonite uknjižbe nekretnina u predmetu “Kurir”.

“Osuđeni Hrvačić je putem branioca podnio zahtjev za zamjenu kazne zatvora u novčanu. Ovaj sud o navedenom zahtjevu još nije odlučio, odnosno nije donio odluku”, naveli su u Kantonalnom sudu.

S obzirom da je Hrvačić bio u pritvoru od sredine februara, kada je realizovana akcija kodnog naziva “Kurir”, trebao bi platiti iznos od oko 30.000 konvertibilnih maraka (KM) ukoliko Sud prihvati njegov zahtjev.

Osim zatvorske, Hrvačić je sporazumom pristao i na novčanu kaznu od 10.000 KM, kao i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 47.520 KM koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju od godinu i po.

“Izrečena je mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u advokatskoj djelatnosti od godinu i po, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere”, pojasnili su u Sudu.

Presuda Hrvačiću je postala pravosnažna 18. septembra.

Advokat Senad Kreho napomenuo je da mjera zabrane Hrvačiću počinje teći nakon što plati kaznu, te da mu Sud nije izrekao zabranu prilaska kancelariji, kao što je bio slučaj s nekim advokatima koji su privođeni u drugim predmetima.

“On može ući u kancelariju, nema zabranu prilaska, jer te mjere u ovom slučaju ne postoje. Može biti u kancelariji, ali ne može prema sudu i drugim organima nastupati kao advokat zbog zabrane djelatnosti”, naveo je Kreho te dodao da će Hrvačić platiti sigurno sve što mu je Sud naložio.

Kreho je napomenuo i da je, dok je Hrvačić bio u pritvoru, sarajevska Regionalna advokatska komora poduzela mjere suspenzije.

Hrvačić je bio optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje njegov predmet odvojen, te je osuđen zbog udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, kao i krivotvorenja službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, pa su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

U međuvremenu su uposlenica sarajevskog Općinskog suda Husanović i Hrvačićev stručni saradnik Džino sklopili sporazume s Tužilaštvom, koje Sud još nije razmatrao, a njihovi predmeti su odvojeni od Hamzića i ostalih kojima je nedavno, čitanjem optužnice, počelo suđenje.

BIRN