Autor Tema: Ispis iz bosanskog drzavljanstva  (Posjeta: 2019 )

Offline samopravo

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 2.347
ispis iz bosanskog drzavljanstva
« : 10-10-2014, 14:20:13 »
Cao kolege,

Trenutno sam na postdiplomskom studiju pri Pravnom fakultetu Univerzitet Sarajevo, na upravnom pravu.

Radim trenutno rad na temu Drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i bilateralni ugovori sa posebnim osvrtom na sticanje, prestanak, reviziju drzavljanstva, uslove, i postupak prijema u drzavljanstvo Bosne i Hercegovine lica koja se smatraju od narocite koristi za nasu drzavu BiH.

Pokusavam analizirati Zakon o drzavljanstvu BiH i nikako da nadjem nijedan odgovor koji mi je potreban za rad

Član 17
"Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa članom IV (4) (d) Ustava."

Član 39.
"Sva lica koja su prije stupanja na snagu ovog zakona dobrovoljno stekla drugo državljanstvo gube državljanstvo BiH, ukoliko se za 5 godina od dana stupanja na snagu ovog zakona, ne odreknu drugog državljanstva, osim ako nije drugačije određeno bilateralnim sporazumom, odnosno sporazumima. Odricanje državljanstva se ne traži ako to nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtjevati."

Kako je to uopće funkcioniralo u praksi ako se državljanstvo BiH gubilo po sili zakona da li iko ima ikakve informacije ? Kako je nase Ministarstvo unutrasnjih poslova odnosno Ministarstvo civilnih BiH znalo da je neko npr. u Japanu stekao njihovo državljanstvo pa bi na osnovu toga moglo oduzeti državljanstvo BiH, da li su oni dostavljali neke dopise ili nesto – nemam primjera nigdje o tome ?

Offline birorada

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 529
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #1 : 10-10-2014, 14:28:16 »
Upravu organski ne podnosim, pet puta su me oborili. :c040:

Sent from my iPhone

Offline samopravo

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 2.347
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #2 : 10-10-2014, 14:30:27 »
Dobro ako ne znas i ne poznajes ovu temu nemoj ni odmagat, sigurno neko zna nesto.  :c053:

Offline dzemaludin

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 30
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #3 : 10-10-2014, 14:41:20 »
Te odredbe koje si naveo je ukinuo Ustavni sud BIH prije par godina čini mi se

Online klokan

 • Administrator
 • *
 • Postova: 185
 • Spol: Muški
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #4 : 10-10-2014, 15:02:40 »
Te odredbe koje si naveo je ukinuo Ustavni sud BIH prije par godina čini mi se

Tacno tako Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ponistio ta gore dva navedena clana tako da se drzavljanstvo ne gubi na taj nacin.

Pogledaj ovdje clanak imas puno informacija koje ti mogu biti od pomoci!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio sporne odredbe Zakona o državljanstvu BiH


Kao advokat pravni ekspert sa višedecenijskim iskustvom sa državljanstvom BiH - pojasnite nam najnoviju odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na ukidanje pojedinih članova Zakona o državljanstvu BiH ?
Uloga Ustavnog suda BiH jeste da podržava Ustav BiH. Prvom rečenicom člana I/7.b) Ustava Bosne i Hercegovine propisano je da nijednom licu neće biti arbitrarno uskraćeno državljanstvo BiH. Dakle, Ustavni sud je postupao u okviru svoje nadležnosti,  i ocijenio da odredbe člana 17. i člana 39. stav 1. Zakona o državljanstvu BiH nisu u skladu sa članom I/7.b) i d) Ustava Bosne i Hercegovine jer tim ustavnim odredbama nije utvrđeno da će državljani Bosne i Hercegovine biti lišeni tog državljanstva ukoliko imaju i državljanstvo druge države kojeg se nisu odrekli do datuma određenog osporenim članom, odnosno ukoliko sa tom državom BiH nije zaključila bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema dosadašnjem zakonu o državljanstvu BiH, osobe koje su ranije stekle državljanstvo neke druge države, trebale bi se do 01. januara 2013. godine izjasniti o tome čije državljanstvo žele.

Kao advokat, sigurna sam da volja ustavotvorca, ako ga možemo tako nazvati jer znamo okolnosti donošenja Ustava BiH,  nije bila da izbjeglicama oteža povratak u Bosnu i Hercegovinu. Stoga, Ustavni sud BiH ocjenjuje kao nesporno da bi primjena osporenih zakonskih odredaba izuzetno otežala povratak ove kategorije izbjeglih lica, jer bi im se oduzelo bh. državljanstvo i time bi u matičnoj zemlji postali strani državljani.
Ustav Bosne i Hercegovine nigdje ne propisuje da će se državljani Bosne i Hercegovine koji imaju državljanstvo druge države morati odreći tog državljanstva ako žele da zadrže (i) državljanstvo Bosne i Hercegovine. Tačno je da Ustav Bosne i Hercegovine propisuje da državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te zemlje. Međutim, Ustav Bosne i Hercegovine, tačnije član I/7.d), nigdje ne propisuje da će se državljani Bosne i Hercegovine koji imaju državljanstvo druge države morati odreći tog državljanstva ukoliko nije zaključen bilateralni ugovor između te države i Bosne i Hercegovine, ako žele da zadrže i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Osporene zakonske odredbe upravo to propisuju, državljanima Bosne i Hercegovine koji imaju državljanstvo druge države dosadašnjim se  Zakonom o državljanstvu BiH postavljao uvjet na koji oni ne mogu utjecati. Državljani Bosne i Hercegovine su državljanstvo druge države stekli na osnovu propisa te države, nezavisno od toga da li je Bosna i Hercegovina sa tom državom zaključila bilateralni ugovor (npr: Kraljevina Švedska).

Advokat Alma Prnjavorac, pravni specijalist za državljanstvo BiH

Jedan od najznačajnih izvora u pogledu međunarodnih načela o državljanstvu predstavlja Opća deklaracija o ljudskim pravima iz 1948. godine na koju se poziva i u Preambuli Ustava Bosne i Hercegovine. Navedena deklaracija proklamira da svako ima pravo na državljanstvo, te da niko ne smije samovoljno biti lišen svog državljanstva, niti prava da promijeni svoje državljanstvo.

Procentualno koliko BiH državljana živi u zemljama koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo ?
Prema zadnjim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, broj bh. iseljenika je oko 1.9 miliona, od toga u državama koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo sa državama koje nisu članice Europske Unije (slučaj kakav je kod nas u BiH, te kakav je do nedavno bio u Hrvatskoj, koja je riješila ovaj problem ulaskom u EU)  procentualno je svega oko 2,5%, sa tendencijom smanjenja zbog uvođenja dvojnoga državljanstva od država koje to pravo ranije nisu priznavali, poput Danske.

Da li će biti olakšano vraćanje BiH državljanstva u budućnosti ?      
Da, novim izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, koje bi uskoro trebale stupiti na pravnu snagu, lice kojem je državljanstvo BiH zbog sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države prestalo odricanjem ili ispisom iz BiH državljanstva,  moći će  podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, ako ima odobren privremeni boravak najmanje posljednju godinu na teritoriji BiH ili odobren stalni boravak u BiH. To mnogostruko olakšava ponovno sticanje BiH državljanstva  onim licima koja su se morala odreći BiH državljanstva zbog nekog drugog državljanstva, što mnogostruko olakšava proces vraćanja BiH državljanstva u odnosu na dosadašnji zakon o državljanstvu BiH. Imamo puno osoba koje su stekle penziju u inostranstvu i sada su nakon prestanka radnog odnosa odlučili da se vrate u BiH i ovdje ponovno žive, te da vrate i svoje državljanstvo.

Konflikt zakona vezan za odricanje od državljanstva i apatridiju ?
Neke države imaju zakone o državljanstvu koji dozvoljavaju pojedincima da se odreknu svog državljanstva bez prvobitnog sticanja ili dobijanja garancija za sticanje drugog državljanstva. Ovo često dovodi do apatridije. Konflikti zakona o ovom pitanju mogu nastati kada neka država ne dozvoljava odricanje državljanstva sve dok taj pojedinac prvo ne stekne neko drugo državljanstvo, dok druga država neće da dodijeli svoje državljanstvo dok se pojedinac prvo ne odrekne svog originalnog državljanstva. Ponekad se i negdje drugo od pojedinca može tražiti da se odrekne državljanstva za koje se pretpostavlja da ga ima prije nego što mu se omogući da podnese zahtjev za državljanstvo tamo gdje živi, čime se taj pojedinac dovodi u situaciju apatridije dok ne dobije novo državljanstvo. Da bi se izbjegao ovaj problem shodno Konvenciji iz 1961. godine, gubitak ili odricanje državljanstva trebalo bi da budu uslovljeni prethodnim posjedovanjem ili garancijama za sticanje drugog državljanstva.


Revizija državljanstva Bosne i Hercegovine je u toku ?
Odjel za reviziju državljanstva – Sektor  za državljanstvo i putne isprave pri Ministarstvu civilnih poslova BiH  zaduženo je  za reviziju državljanstava naturalizovanih lica u periodu od 06. aprila 1992. godine do 01. januara 2006. godine u skladu sa Zakonom o državljanstvu BiH. Za sva naturalizovana lica, za koja je tokom revizije utvrđeno da su državljanstvo stekli na nezakonit način, navedena nadležna tijela BiH su donosila odluke o oduzimanju državljanstva BiH.  Lica  kojima  je oduzeto državljanstvo BiH, shodno zakonskim propisima, imala su pravo na sudsko preispitivanje tako donesenih odluka. Bilo je slučajeva u kojima je Sud BiH svojim odlukama vratio državljanstvo BiH određenom broju naturalizovanih lica kojima su nadležni organi BiH isto oduzeli u prethodnom postupku.
Ona naturalizovana lica kojima je pravosnažnim odlukama oduzeto državljanstvo BiH, postali su stranci u BiH i na njih se, nakon toga, primjenjivao Zakon o kretanju  i boravku stranaca i azilu. Ta lica su imala pravo na boravak, po nekom od osnova za boravak stranaca u BiH, međutim, pojedini stranci koji u određenom zakonskom roku nisu ostvarili zakonski utvrđena prava o boravku stranaca u BiH  ostali su u neregularnom statusu. Za takve strance izricane su mjere protjerivanja iz BiH, među kojima su se nalazila i lica, koja su, po ocjenama Obavještajno - bezbjednosne agecije BiH, bila prijetnja po nacionalnu bezbjednost i javni red, te su stavljana pod nadzor u Imigracioni centar za strance  radi pripreme za deportaciju. U svim navedenim fazama postoje zakonom utvrđeni efikasni pravni lijekovi, koji su od strane istih u  punom  kapacitetu korišteni. Kao praktični primjer navodim da, ukoliko se izrekne mjera protjerivanja stranca iz BiH  te  se lice žali, ona ne može biti izvršena sve dok drugostepeni organ – Ministarstvo bezbjednosti ne potvrdi istu mjeru, kako je to Zakonom i utvrđeno. Kada je u pitanju stavljanje stranaca pod nadzor u Imigracioni centar, postupanje drugostepenog organa – Ministarstvo bezbjednosti  mora donijeti odluku po žalbi u roku od 24 časa. Nadalje, takvi stranci nakon drugostepene odluke imaju pravo tužbe Sudu BiH, koji je dužan da u roku od tri dana donese odluku. Iz navedenog je vidljivo da se u BiH prema strancima primjenjuju efikasni pravni lijekovi i da se prema njima postupa na najhumaniji način.

Advokat Azur Prnjavorac

Kako se u Europskoj uniji definiše državljanstvo u pogledu prestanka državljanstva i sticanja ?
Kada su u pitanju stjecanje i prestanak državljanstva, u tom pogledu u unutrašnjem pravu ne postoji državna jednoobrazna praksa. Ipak se mogu razabrati, između ostalog, neka osnovna načela:  da je diskreciono pravo svake države da odredi ko ima pravo na njezino državljanstvo; da država može predviđati svojim zakonima različite uvjete za primanje u svoje državljanstvo i da država ne može ispisiti iz svog državljanstva neko lice suprotno njegovoj volji. Neke države koje imaju brojno iseljeništvo ili svoje etničke pripadnike u susjednim državama  svojim zakonima namjerno dopuštaju stjecanje vlastitog  državljanstva bez obaveze ispisa iz prijašnjeg državljanstva. Dalje, u sklopu uređenja odnosa država sljednica nastalih raspadom države prethodnice, ponegdje se dvojno državljanstvo nekih lica dopušta kao političko rješenje.
Evropskom konvencijom o državljanstvu (Odluka o  ratifikaciji navedene konvencije u BiH stupila je na snagu 10. 03. 2008.godine) potvrđeno je  međunarodno pravilo da je ekskluzivno pravo države da prema svom vlastitom pravu odredi ko su njeni državljani. U članu 7. stav 1. tačka a)  navedene konvencije  regulirano je da država ugovornica ne smije predvidjeti svojim unutrašnjim pravom gubitak njenog državljanstva ex lege, osim u slučaju dobrovoljnog stjecanja drugog državljanstva. S druge strane, članom 16. navedene konvencije propisano je da država ugovornica ne treba utvrđivati da je odricanje ili gubitak drugog državljanstva uvjet za stjecanje ili zadržavanje njenog državljanstva u slučaju kada takvo zadržavanje ili gubitak nisu mogući, ili se ne mogu razumno zahtijevati od lica.

Da li se može kupiti pasoš neke EU zemlje ?
Mnoge zemlje prodaju svoje državljanstvo, ali niti jedna tako eficijentno kao Malta. Tamo, naime, bogati stranci bez većih problema i čekanja mogu kupiti maltešku putovnicu, a time i pristup Europskoj uniji. Bruxelles nije nimalo oduševljen time. Malta nije jedina koja daje državljanstvo u zamjenu za novac. Činjenica je da i Portugal, Cipar, Austrija, Velika Britanija,  Bugarska i Belgija nude državljanstvo u zamjenu za investicije. No za razliku od Malte, u ovom zemljama su pravna pravila daleko stroža, rokovi duži, a državljanstvo je obično uvjetovano trajnim nastanjivanjem u dotičnoj zemlji. I svote koje treba investirati su mnogo više: od tri milijuna na Cipru do deset milijuna u Austriji. U Njemačkoj se preko prepreka za stjecanje državljanstva, poput one o najmanje osam godina legalnog boravka, preskače samo u slučajevima da se radi o "iznimnom javnom interesu", recimo kod vrhunskih sportista.

Offline samopravo

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 2.347
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #5 : 10-10-2014, 15:08:07 »
Hvala puno. Samo sad me zanima ovo se desilo prije 2-3 GOD, a zakon je star sigurno oko 10 godina ako nije i vise.

Sta je sa tim medjuperiodom dok Ustavni sud nije ovo ukinuo, to je sigurno desetak godina ????

Offline pravnikpokajnik

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 397
 • Spol: Muški
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #6 : 10-10-2014, 15:13:58 »
Pa pise ti gore u ovom clanku, to je OHR izgleda regulisao, pogledaj na stranici OHR-a, Visoko predstavnik za BiH.

Online klokan

 • Administrator
 • *
 • Postova: 185
 • Spol: Muški
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #7 : 10-10-2014, 15:25:53 »
Da imas na stranici OHR-a Paddy Ashdown je donio odluku i kako gledam taman je vazila nekako do ovog trenutka kad je ustavni sud ponistio - zato i ne mozes da nadjes na netu primjerke  :D, evo teksa:

Odluka kojom se donosi Zakon o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine
 
31.12.2002
 
Koristeći se ovlastima koje su Visokom predstavniku povjerene u članku V Aneksa 10. (Sporazum o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji glede tumačenja gorenarečenog Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora; i posebice uzevši u obzir članak II 1. (d) istog Sporazuma prema kojem Visoki predstavnik “pomaže, kada Visoki predstavnik to ocijeni neophodnim, u rješavanju svih problema koji se pojave u svezi s provedbom civilnog dijela Mirovnog ugovora”;

Pozivajući se  na stavak XI.2 Zaključaka Konferencije za provedbu mira održane u Bonu 9. i 10. prosinca 1997. godine, u kojem je Vijeće za provedbu mira pozdravilo nakanu Visokog predstavnika da uporabi svoj konačni autoritet u zemlji u svezi s tumačenjem Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora, kako bi pomogao u iznalaženju rješenja za narečene probleme “donošenjem obvezujućih odluka, kada to ocijeni neophodnim”, o određenim pitanjima, uključujući i (prema točki (c) stavka XI.2) mjere kojima se osigurava provedba Mirovnog sporazuma na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta;

Imajući u vidu članak I, stavak 7, točku (d) Ustava Bosne i Hercegovine u kojem se, pored ostalog, predviđa da: “Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština sukladno članku IV, stavak 4, točka (d).”

Uzimajući u obzir članak 39, stavak 1 Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 4/97 i 13/99) u kojem se, pored ostalog, predviđa da: “Sve osobe koje su prije stupanja na snagu ovog zakona dragovoljno stekle drugo državljanstvo gube državljanstvo BiH, ukoliko se za 5 godina od dana stupanja na snagu ovog zakona, ne odreknu drugog državljanstva, osim ako nije drugačije određeno bilateralnim sporazumom, odnosno sporazumima. Odricanje državljanstva se ne traži ako to nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtijevati”;

Uzimajući u obzir također napore koje je poduzelo Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija Bosne i Hercegovine u obraćanju različitim zemljama u svezi s zaključivanjem bilateralnih sporazuma, premda je do sada samo jedan takav sporazum potpisan;

Konstatirajući da se ubrzo primiče rok nakon kojeg ističe prijelazni period za posjedovanje dvojnog državljanstva kako je utvrđeno u članku 39, stavak 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, te da postoji žurna potreba za određivanjem dodatnog vremenskog perioda kako bi se osiguralo da državljani Bosne i Hercegovine koji posjeduju dvojno državljanstvo sada ne budu suočeni sa izborom između državljanstva Bosne i Hercegovine i stranog državljanstva;

Konstatirajući također da je na petoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 23. prosinca 2002. godine, jednoglasno usvojena izmjena u navedenom članku 39. stavak 1. s ciljem da se u njemu utvrđeni prvobitni rok od pet godina zamijeni rokom od petnaest godina;

Uzimajući u obzir činjenicu da je predsjedatelj Zastupničkog doma, nadovezujući se na pomenuto jednoglasno usvajanje, ukazao na činjenicu da još uvijek nije konstituiran Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te da je kao posljedica toga potrebna intervencija Visokog predstavnika time što će se djelovati umjesto Doma naroda kako bi se omogućilo da ta izmjena postane pravomoćna prije isticanja roka iz postojećeg zakona;

Imajući na umu sva prethodno narečena pitanja, Visoki predstavnik donosi slijedeću odluku koja odmah stupa snagu:

ODLUKA
kojom se donosi Zakon o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, u dodatku kao sastavni dio ove odluke
Navedeni zakon stupa na snagu kao zakon Bosne i Hercegovine na dan utvrđen u članku 2. Zakona, na privremenom osnovu dok ga ne usvoji Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta. Ovaj zakon će za posljedicu imati produženje roka predviđenog člankom 39. stavak 1. navedenog Zakona o državljanstvu do 1. siječnja 2013. godine.

Ova odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, “Službenom glasniku Republike Srpske” i “Službenom glasniku Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine”
Sarajevo, 31. prosinac 2002.
 
Paddy Ashdown
Visoki predstavnik

Offline samopravo

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 2.347
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #8 : 10-10-2014, 15:33:10 »
Hvala ti puno kolega  :bravo: :O  :w947:

Offline magdan

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 45
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #9 : 10-10-2014, 16:01:08 »
REVIZIJA DRŽAVLJANSTAVA
Ministarstvo civilnih poslova provjerava više od 20.000 građana

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pozvalo je sve naturalizovane građane BiH, a koji su državljanstvo BiH dobili od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine, da dostave potrebnu dokumentaciju u prostorije ove institucije kako bi izvršili reviziju državljanstava koja su dodijeljena.

Godinu dana rok
Kako saznajemo, razlog za raspisivanje općeg poziva je taj što veliki broj osoba koje su stekle državljanstvo naturalizacijom nije moguće pronaći na adresama koje su navedene u vrijeme sticanja državljanstva.

Iz Ministarstva civilnih poslova upozoravaju građane da imaju rok od godinu dana da dostave sve potrebne informacije, te ukoliko to ne urade, mogu ostati bez državljanstva.
Prema općem pozivu koje je objavila ova institucija, naturalizovanim građanima neće biti nimalo lako prikupiti svu potrebnu dokumentaciju s obzirom na to da svi dokumenti moraju biti originalni ili fotokopija koja je ovjerena s tim da ne smije biti starija od tri ili šest mjeseci.

Potrebni dokumenti
Neki od dokumenata koje je potrebno dostaviti su izvod iz matične knjige rođenih iz mjesta rođenja, uvjerenje o državljanstvu države čiji je lice državljanin po rođenju, tj. porijeklu, izvod iz matične knjige rođenih iz općine u kojoj je u BiH izvršen naknadni upis, uvjerenje o kretanju, odnosno prijavljenom prebivalištu, važeća identifikaciona isprava BiH ili druge države, izvod iz krivične evidencije nadležnog organa prema mjestu rođenja, dokazi o postojanju stvarne veze sa BiH, kao što su dokaz o zaključenom braku sa državljaninom BiH, uvjerenje o državljanstvu za bračnog partnera i djecu, dokaz o zaposlenju, zemljišno-knjižni izvadak, ugovor o kupoprodaji nekretnina itd.

Inače, reviziju odluka o dodjeli državljanstava BiH je obavljala Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji koja je prestala s radom 2009. godine i to nakon što je formiran Odsjek za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana pri Ministarstvu civilnih poslova. Od tada je od više od 24.000 državljanstava riješeno tek 2.510 predmeta od čega je u 1.686 slučajeva potvrđeno državljanstvo i u 824 slučaja oduzeto.
Dnevni Avaz
07.10.2014.g.

Offline birorada

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 529
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva advokat
« Odgovor #10 : 10-10-2014, 16:10:35 »
Jesu se sjetili dobro za reviziju, 20 godina im
Trebalo

Pa pola od njih je umrlo do sada... Svašta

Sent from my iPhone

Offline pravnikpokajnik

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 397
 • Spol: Muški
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #11 : 10-10-2014, 16:24:04 »
Jesu se sjetili dobro za reviziju, 20 godina im
Trebalo

Pa pola od njih je umrlo do sada... Svašta

Sent from my iPhone

Bolje ikad nego nikad  :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Offline birorada

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 529
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #12 : 10-10-2014, 16:34:33 »
Bolje ikad nego nikad  :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Ma u ratu se to sticalo kako je kome odg dodjeljivao je državljanstvo.

Sent from my iPhone

Offline samopravo

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 2.347
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #13 : 10-10-2014, 20:12:20 »
Znal ko sta oko ovog sticanja po osnovu "zasluga" ?

Offline pravnikpokajnik

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 397
 • Spol: Muški
Odg: ispis iz bosanskog drzavljanstva
« Odgovor #14 : 10-10-2014, 22:54:44 »
Znal ko sta oko ovog sticanja po osnovu "zasluga" ?


Postupak prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine lica koja se smatraju od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu

     
     Zahtjev za prijem u državljanstvo Bosne i Hercegovine lice koje smatra da je od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu podnosi Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. 

Zahtjev se predaje na Protokol Ministarstva i uz zahtjev se prilažu originali sljedećih dokumenata:

 a) izvod iz matične knjige rođenih;

            b) dokaz o državljanstvu zemlje porijekla;

            c) izvod iz matične knjige vjenčanih, odnosno dokaz o slobodnom bračnom stanju;

            d) dokaz o prijavljenom boravku u Bosni i Hercegovini;

            e) preporuku o tome da je prijem određenog lica od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu od jednog od navedenih subjekata:

1) Nadležnog ministarstva Bosne i Hercegovine

2) Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine

3) Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

4) Vlade Republike Srpske

5) Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

6) Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine

7) Privredne komore Republike Srpske

8) Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine

9) Registriranih sportskih saveza na nivou Bosne i Hercegovine

            f) dokaze iz kojih proizilazi osnovanost zahtjeva za prijem u državljanstvo Bosne i Hercegovine.

                     -  Uvjerenje o nekažnjavanju u zemlji porijekla

                     -  Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka u zemlji porijekla

 

Napomene:

 -          Pravnu važnost u Bosni i Hercegovini, na osnovu važećih bilateralnih ugovora, imaju javne isprave izdate od nadležnih organa u sljedećim državama: Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Kipru, Libiji, Mađarskoj, Mongoliji, Poljskoj, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

-          Za dokumente stranih država sa kojima Bosna i Hercegovina nema zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju javnih isprava, potrebna je dodatna nadovjera od strane nadležnih organa (Apostille pečat).

-          Za dokumenta iz država sa kojima BiH nema zaključen navedeni bilateralni sporazum, niti su te države članice Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava od 05.10.1961. godine, potrebna je puna legalizacija stranih dokumenata (nadovjera nadležnih organa strane države  sa nadovjerom nadležnog DKP BiH u stranoj državi).

-          Ministarstvo civilnih poslova, kao obrađivač predmeta, priprema i kompletira dokumentaciju i predmet prosljeđuje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na odlučivanje o zahtjevu.

 

 

 

 

 

 

 

 


tagovi: ispis iz BiH državljanstva, ispis iz drzavljanstva BiH, ispis iz bosanskog drzavljanstva, ispis iz BH drzavljanstva, ispis iz državljanstva bosne i hercegovine, ispis iz BiH drzavljanstva preko advokata, ispis iz drzavljanstva BiH, sarajevo, bijeljina, banjaluka, Bosna i Hercegovina, ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2016, državljanstvo Bosne i Hercegovine, državljanstvo BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, odjava od bosanskog državljanstva, odjava od BiH državljanstva, ispis iz BiH državljanstva preko advokata, ispis iz BH državljanstva, dokumenti, cijena procedure, procedura odricanja od BH državljanstva, ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2015, sektor za drzavljanstvo, izjava o odricanja od drzavljanstva BiH, izjava o ispisu iz BiH drzavljanstva, postupak odricanja od drzavljanstva BIH, postupak ispisa iz BiH, ispis iz bosanskog drzavljanstva cijena 2019