Home Vijesti BiH Advokat Esad Hrvačić i drugi nakon 3 mjeseca u pritvoru podignuta optužnica

Advokat Esad Hrvačić i drugi nakon 3 mjeseca u pritvoru podignuta optužnica

980
0
Esad Hrvacic
advokat hrvacic esad

Advokat Esad Hrvačić i drugi nakon 3 mjeseca u pritvoru podignuta optužnica

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon opsežne istrage, podiglo je optužnicu potiv 11 osoba koje su uhapšene u akciji Kurir 14. februara ove godine. Među njima su i advokati Ismet Hamzić, Samina Skopak i Esad Hrvačić.
Optužnica je podignuta i protiv sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri uposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine, te Pere Vukovića.

Prema navodima iz optužnice, advokat Ismet Hamzić tereti se da je od 2013. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu. Članovi ove grupe bili su Mirsada Alić, Pero Vuković, Zaim Spahović, Tanja Jović i Branka Husanović.

Naime, Ismet Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodjele u rad sutkinji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka. Osumnjičeni Ismet Hamzić pokretao je parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

“Počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanje radi činjenja krivičnih djela što se odnosi na Hrvačića i Skopak, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, osumnjičeni su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od oko 200.000 KM, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM”, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora organizatoru Ismetu Hamziću, dok su za ostale u optužnici predložene mjere zabrane. Istovremeno, sudu je predloženo oduzimanja imovine pribavljene počinjenjem navedenih krivičnih djela.

Optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži 820 stranica, predloženo je više od hiljadu materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje 246 svjedoka, sedam vještaka i stručnih osoba.

Podsjetimo Esad Hrvacic je 3 vec 3 mjeseca u pritvoru.

Hronologija:

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir” Pripadnici Federalne uprave policije, po […]

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir

U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu

Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir”

Pripadnici Federalne uprave policije, po nalogu Tužilaštva KS, na području Kantona Sarajevo vrše pretrese i hapšenja na više lokacija u Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.
Organizirani kriminal

Riječ je o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelom “organizirani kriminal“, a u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “krivotvorenje službene isprave“.

“Ove osobe tereti se za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Tereti ih se da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist”, rekla je za naš list glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Značajnu ulogu u realizaciji akcije pruža Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine te Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a, saopćeno je iz FUP-a.

Nakon izvršenih pretresa uhapšene osobe bit će privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predane na daljnju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu KS-a.

Iz Federalne uprave policije, saopćili su da nakon višemjesečne istrage jutros, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeta je realizacija operativne akcije „KURIR“.

– Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH, te Ministarstavo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na deset lokacija na području Sarajeva. Nakon izvršenih pretresa lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Marina Zović, glasnogovornica FUP-a, rekla je za ePravo da je za sada u akciji uhapšeno nekoliko osoba.

– Hapšenja još uvijek traju jer su akcija i pretresi u toku. Svi pretresi su na području Sarajeva, ali za sada ne mogu reći koliko će osoba biti uhapšeno – rekla nam je Zović.

Kako smo saznali u Advokatskoj komori Kantona Sarajevo, a čija je komisija bila na licu mjesta po službenoj dužnosti pri pretresu kancelarije dvojice advokata, radi se o stotinama predmeta Općinskog suda u Sarajevu, a koji se tiču stjecanja prava vlasništva nad zemljištem širom Kantona Sarajevo.

Saslušano je i više sudija ovog suda koji su donosili sporne sudske presude.

advokat Hrvačić je široj javnosti poznat kao branilac advokat Jasmine Horo koja je zajedno sa Esedom Radeljašem i Damirom Hadžićem osumnjićena za zloupotrebu položaja u predmetu Blok. U raznim predmetima branio je i Islamsku zajednicu. Bio je zastupnik KJKP GRAS u postupcima koji se pred Općinskim sudom u Sarajevu vode protiv Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, čiji je Hrvačić trenutno član Upravnog odbora. Zastupao je i udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i izgubio skoro sve sudske postupke.

Previous article54 disciplinske prijave protiv Predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikt BiH
Next articleMitom lako do slobode u BiH