Home Vijesti Svijet Assange: Predat ću se ako UN presudi protiv mene

Assange: Predat ću se ako UN presudi protiv mene

259
0
WikiLeaks founder Julian Assange arrives at Belmarsh Magistrates' Court in London, Monday, Feb. 7, 2011. Assange is accused of sexual misconduct by two women he met during a visit to Stockholm last year and Swedish authorities want him extradited to face the allegations. A two-day hearing that begins Monday will decide Assange's legal fate. (AP Photo/Matt Dunham)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange saopštio je danas da će se u petak predati britanskoj policiji ako panel UN-a presudi da nije bio nezakonito uhapšen. Assange je na twitteru napisao će prihvatiti odluku protiv njega ali i da se nada da će moći slobodno da ode ako bude u njegovu korist, prenio je britanski BBC.

Radna grupa UN-a o arbitrarnom pritvoru treba u petak da saopšti rezultate istrage Assangeovog slučaja. Odbor pravnih stručnjaka je prikupio dokaze od Velike Britanije i Švedske. Taj panel je i ranije donosio odluke o zakonitosti pritvaranja, iako nema formalan uticaj na britanske i švedske vlasti.

“Ako UN sutra saopšti da sam izgubio spor protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske izaći ću iz ambasade u petak u podne i dozvoliti britanskoj policiji da me uhapsi jer nema značajnog izgleda za dalje žalbe”, navedeno je u saopštenju koje je organizacija WikiLeaks objavila na twitteru.

U saopštenju se dodaje da, ako odbor donese odluku u njegovu korist i “utvrdi da su državne strane postupale nezakonito”, Assange očekuje da mu se odmah vrati pasoš i prekinu dalji pokušaji njegovog hapšenja.

Assange (44) je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u augustu 2010. godine, što on negira. U junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Assange vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom site-u. Assange je 2014. podnio žalbu UN-u tvrdeći da je “arbitrarno pritvoren”.