Home Vijesti BiH Bivši čelnici GRAS-a oslobođeni krivice

Bivši čelnici GRAS-a oslobođeni krivice

99
0

Bivši čelnici GRAS-a oslobođeni krivice

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je bivše čelnike Javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (GRAS) Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića krivice za zloupotrebu položaja.

Jusufranić i Petrović su oslobođeni krivice da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili svoje službene položaje i ovlaštenja te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo.

Predsjedavajuća sutkinja Rozita Šimić je kazala da Jusufranić i Petrović nisu mogli biti proglašeni krivima jer su bili optuženi za djela koja su već “presuđena stvar”.

“Nemoguće je ponovo suditi za djelo koje je isto. Tužilaštvo je ranije obustavilo istragu protiv obojice za djela koja su im stavljena na teret”, rekla je sutkinja Šimić.

Rješenje o obustavi postupka, naglasila je, potpuno je legitimno i zakonito provedeno.

Šimić je u obrazloženju navela da Tužilaštvo, iako mu je pružena maksimala prilika, tokom postupka nije ponudilo novi dokaz.

“Nema nikakvog novog dokaza da se radi o dopuni nalaza”, kazala je Šimić.

Kako se navodi u presudi, Jusufranić je oslobođen krivice da je preduzeću i kantonu nanio štetu veću od 800.000 konvertibilnih maraka (KM), koliko je GRAS platio firmi “Elesprom” za opremu i praonice, koje nikada nisu ugrađene niti stavljene u funkciju.

Odbijena je i optužba po kojoj ih se tereti da su kantonu i preduzeću nanijeli štetu blizu 100.000 KM, koliko iznosi pribavljena korist firmi “Hellner and More” pri sklapanju ugovora za marketing, a Petrović je oslobođen krivice i za krivotvorenje isprave.

Suđenje Jusufraniću i Petroviću počelo je u aprilu 2016. godine, a tokom dvogodišnjeg postupka Tužilaštvo je saslušalo 22 svjedoka i dva vještaka.

“Zbog proteka vremena svjedoci se nisu ni sjećali zašto su i pozvani”, rekla je Šimić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Advokati Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića Muhidin Kapo i Senad Kreho kazali su nakon oslobađajuće presude da je ovakva odluka Kantonalnog suda u Sarajevu bila očekivana.
“Mi smo sve vrijeme zastupali ovu tezu da se proces temelji na već presuđenoj stvari. Zato smo i tražili da se dokazi ne iznose predloženim redom, već da se odbrana očituje na dokaze koji su bili predočeni u predmetu za koji je tužilac Džemal Karić donio naredbu o obustavi i utvrdio da nema dokaza da su branjenici počinili krivična djela. Tu presudu su potvrdili i sudovi”, kazao je advokat.

Advokat Kreho kazao je kako tadašnji tužilac Karić nije sam donosio odluke, već je morao obavijestiti tužilačko vijeće koje je potvrdilo tu odluku.

Izvor: https://forum.ba