Home Vijesti Regija Bivši gradonačelnik Budve izašao iz zatvora

Bivši gradonačelnik Budve izašao iz zatvora

334
0

Bivši gradonačelnik Budve izašao iz zatvora

Nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i bivši savjetnik predsjednika vlade Crne Gore Aleksandar Tičić izašli su iz zatvora.

Budvanima koji su osumnjičeni za višemilionsku malverzaciju istekao je petomjesečni pritvor, a Tužilaštvo nije tražilo da oni i dalje ostanu iza rešetaka, prenose crnogorski mediji.

Bivši gradonačelnik Budve u utorak je sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice i nagodio se da provede 20 mjeseci u zatvoru i u budžet Crne Gore uplati 30.000 eura.

Zbog potpisivanja sporazuma njegova odbrana je i očekivala da jutros bude pušten iz zatvora.

Oštećen budžet Budve

Rađenović je do sada osuđen za slučaj u javnosti poznat kao “Košljun”, i to nepravosnažno na šest godina zatvora.

Od augusta prošle godine, kada je sa još šest osoba uhapšen, protiv Rađenovića su podnesene četiri krivične prijave zbog sumnje da je kao prvi čovjek Budve, zloupotrebom položaja, sa još desetak osumnjičenih, oštetio budvanski budžet za više od 20 miliona eura.

Zbog navodnih malverzacija u poslovima gradnje turističkog kompleksa “Plaza” i platoa na plaži Jaz, sredinom augusta u Budvi je uhapšeno 14 osoba, podsjećaju agencije.

U slučaju “Jaz” sumnjiče se da su grad oštetili za 2.100.000 eura u korist “Gugi Commercea”, a u slučaju “Plaza” za gotovo osam miliona eura tako što su se odrekli ugovorenog poslovnog prostora u ovom objektu u korist “Trade uniquea”, a zauzvrat uzeli parking prostor znatno niže vrijednosti.

Sporazum s Marovićem

Osim za ova dva predmeta, Rađenović se sumnjiči i za malverzacije prilikom kupoprodaje državnog zemljišta u selu Prijevor iznad Jaza. Plac u Prijevoru nalazio se iznad Jaza, a prodat je na licitaciji po veoma niskoj cijeni nevladinoj organizaciji AMD Budva.

Zbog sumnje da su oštetili budžet Općine Budva za osam miliona eura, nedavno je podnesena krivična prijava protiv Rađenovića i još šest osoba.

Sumnjiče se da su gradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nanijeli štetu Općini u iznosu gotovo 8.000.000 eura.

Rađenović nije jedini osumnjičeni koji će sklopiti nagodbu sa Tužilaštvom.

Sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom sklopio je Miloš Marović, sin Svetozara Marovića, bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije te Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Dan uoči Nove godine bio je u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je poslije višesatnog pregovaranja sklopio sporazum o priznanju krivice.

Tužilaštvo je prihvatilo ponudu Miloša Marovića da zbog slučaja “Prijevor” provede godinu dana u zatvoru i plati 380.000 eura.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije