Home Vijesti Svijet Dva ruska državljana osuđena za terorizam u Kijevu

Dva ruska državljana osuđena za terorizam u Kijevu

387
0

Sud u Ukrajini je osudio dvojicu ruskih državljana, koji su na ukrajinskoj teritoriji zarobljeni prošle godine, po optužbama za terorizam i ratne aktivnosti na istoku zemlje.

Aleksander Aleksandrov i Jevgenij Jerofejev priznali su da su u Ukrajini boravili kao ruska vojna lica te da su bili dio izviđačke misije.

Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, saopćilo da nisu bili aktivni pripadnici ruskih oružanih snaga u trenutku kada su zarobljeni.

Prema odluci ukrajinskog suda, Aleksandrov je osuđen na trinaest godina zatvora, dok je Jerofejev dobio godinu više.

Rusija poriče da šalje vojne snage u pomoć proruskim aktivistima i tvrdi da su Aleksandrov i Jerofejev napustili svoju jedinicu specijalnih snaga ruske vojske da bi samoinicijativno uzeli učešće u sukobima na istoku Ukrajine u kojima je, od aprila 2014, najmanje 8.100 ljudi poginulo.

Aleksandrova i Jerofejeva su ukrajinske snage zarobile 16. maja 2015. u regionu Luganska u istočnoj Ukrajini, a optuženi su za nezakonit prelazak granice, posjedovanje oružja i učešće u terorističkim aktivnostima.

Aleksandrov je osuđen na 13 godina zatvora, dok je Jerofejev dobio godinu više.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je ranije izrazio spremnost na razmjenu dvojice Rusa zarobljenih u Ukrajini za ukrajinsku pliotkinju Nadeždu Savčenko koju je u martu ove godine Sud u Rusiji osudio na 22 godine zatvora.