Autor Tema: Porodiljsko odsustvo i naknada za majke blizanaca TK  (Posjeta: 6902 )

Offline DeepPurple

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 1
 • Spol: Ženski
Zdravo,

može li mi neko reći kakva su prava za porodilje, majke blizanaca na Tuzlanskom Kantonu?
Konkretno me interesuje da li je dužina trajanja porodiljskog odsustva za majke blizanaca ista kao
i za majke jednog djeteta, tj. godina dana? Također me zanima da li je iznos porodiljske naknade isti u odnosu na
majke jednog djeteta?

Smatram da je velika nepravda ukoliko su prava ista, jer svaka majka koja rodi dvoje djece dobije dva puta
odsustvo kao i naknadu, a majke blizanaca koje takodjer imaju dvoje djece i jos su u tezoj situaciji jer im sve
treba odjednom i sve duplo da dobiju sve kao da imaju samo jedno dijete...  :c053:

Ako neko zna da odgovori, bila bih mu veoma zahvalna.

LP

Offline est

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 63
Odg: Porodiljsko odsustvo i naknada za majke blizanaca TK
« Reply #1 : 04-04-2013, 17:54:04 »
Poštovana,

Vi ovdje govorite o pravu na porodiljsko odsustvo i naknadi, ukoliko sam dobro shvatio. Ovdje je prvo potrebno razdvojiti dvije vrste majki koje primaju ovu naknadu, one koje su u radnom odnosu i one koje nisu u radnom odnosu. Ako govorimo o majkama porodiljama koje nisu u radnom odnosu one primaju novčanu pomoć u određenom procentu od prosječne plaće. S, druge strane majke koje su u radnom odnosu primaju naknadu na plaću (zakonski termin je naknada umjesto plaće). Ova naknada na plaću nije istovjetna u svim Kantonima u Federaciji, negdje je ona do pune plaće a negdje je to određeni procenat prosječne plaće. Trenutno majke porodilje u TK primaju (80 ili 70% prosječne plaće u TK). Prema tome naknada za porodiljsko odsustvo jeste određeni novčani iznos koji se daje majci dok odsustvuje sa posla, a najviše do njene plaće koju je imala u posljednja tri mjeseca. Znači ako ste imali platu 800 KM vi bi u SA Kantonu imali naknadu u iznosu od 800 KM, dok je ta naknada u TK Kantonu negdje oko 740 KM a poslodavcu je ostavljena mogućnost da vam isplati ostali iznos do pune plaće. Vi ne možete imati dvije naknade jer je to naknada umjesto plaće. Nadam se da sam ovdje bio jasan.

Sve majke porodilje imaju isto pravo na porodiljski dopust koji je određen Zakonom o radu (član 55): Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno. Bez obzira koliko djece rodili (jedno ili pet) vi imate pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno. E sada, po meni je bolje Hrvatsko rješenje u kojem možete ostvariti porođajno u trajanju od jedne godine do 3 godine života djeteta (znači ne neprekidno).

Prava majki porodilja i dodatka na djecu u TK je uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom TK (Službene novine TK broj: 12/00, 5/02, 13/03 i 8/06 i 11/09). Mislim da imaju izmjene u 2012 ili kraj 2011.

Mislim da sam Vam malo pomogao.

Offline RahatLook

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 66
 • Spol: Ženski
Odg: Porodiljsko odsustvo i naknada za majke blizanaca TK
« Reply #2 : 25-04-2013, 12:18:09 »
U Kantonu Sarajevo je porodiljska naknada za majke u radnom odnosu oko 450,00 KM i nema veze sa primanjima majke, nego se računa od prosjeka plaće na nivou Kantona.
Za nezaposlene majke ova naknada iznosi nešto ispod 200,00 KM.

Porodiljsko odsustvo traje godinu dana, bez obzira koliko je djece majka rodila.

Offline adli

 • Član foruma
 • *
 • Postova: 54
Odg: Porodiljsko odsustvo i naknada za majke blizanaca TK
« Reply #3 : 16-02-2014, 22:20:28 »
Zdravo! Moze li mi neko objasniti u vezi porodiljskog odusustva za majke koje su nezaposlene,da li se ova suma ispod 200 km kako pise u prethodnom postu prima svakog mjeseca tokom godinu dana ili se to prima samo neki period?
Koliko je dugo potrebno biti u radnom odnosu prije trudničkog, da bi se ostvarilo pravo na trudničko bolovanje i gdje bi država snosila troškove zaposlenice (platu + doprinose)?
Hvala unaprijed.
Lijepo pozdrav!
« Zadnja izmjena: 16-02-2014, 22:27:05 adli »