Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
oktagon, pretpostavljam da ti nisi uopste pravnik ?

Po kojem zakonu je zastarni rok u Bosni i Hercegovini 10 godina ?  :D :D :D :D
2
Zastara je 10 godina. Nakon što nastupi zastara neće postojati mogućnost prinudne naplate potraživanja što praktično i jeste rok naplate jer dužnik vjerovatno neće dobrovoljno ispuniti svoju obavezu nakon tog roka. Mogućnosti su da podnesete prijedlog za izvršenje ali prije toga provjerite kakvo mu je stanje sa imovinom u katastru, ZK uredu MUP-u za vozila i Poreskoj da li je negdje zaposlen. Ako ne dobijete podatke od ovih institucija onda se obratite suda sa zahtjevom za utvrđivanje dužnikove imovine. Ako su kamate navedene u presudi onda će te i njih potraživati u izvršnom postupku. Kamata je 12%.
Ako vam ovo nije mogao reći advokat onda vi niste našli advokata nego keramičara, bez uvrede za keramičare. :)
Dobar dan!
Potrebna mi je pravna pomoc buduci da moj advokat nije bas od neke pomoci.
Po osnovu privatne tuzbe u kojoj sam ja ostecen i na osnovu koje je okoncan proces u moju korist i iznos ostete iznosi oko 1500 KM.
Osoba od koje potrazujem iznos nije nikad platila a nije zaposlena a tuzba je okoncana prije 5 g. i receno mi je da zastara nastupa nakon 9g.
Mene zanima jel rok za naplatu 9godina?
Koje su mi sve mogucnosti naplate potrazivanja (to bi volio malo detaljnjije objasnjenje)?
Kako da dodjem do informacija dali se osoba zaposlila u medjuvremeni jer neposjedujem te informacije?
I kako da naplatim zatezne kamate po osnovu istih potrazivanja i kolika je zatezna kamata po ovom osnovu?
Unaprijed hvala!

3
Obligaciono pravo / Pravo zadržavanja-retencija
« Zadnji post oktagon 27-12-2018, 15:43:24 »
U smislu ZOO-a, uz ispunjenje svih zakonskih pretpostavki, da li je moguće pravo zadržavanja na osnovnim sredstvima pravnog lica? Postojao je stav građanskog odjeljenja suda BiH iz 1988.godine gdje je navedeno da to nije dozvoljeno ali samo iz razloga što se na takvim sredstvima ne može provesti izvršenje jer Zakon o izvršnom postupku iz tog perioda to nije dozvoljavao. Važeći Zakon o izvršnom postupku FBiH nema ograničenja u tom pogledu pa da li je samim time taj stav zastario odnosno izgubio na važnosti ?!
4
Posao / Odg: ZAPOCETI ADVOKATURU
« Zadnji post petonija 15-12-2018, 15:50:14 »
Nisam. Ali plan stoji, za sada rad za drugog ali isti poslovi, bitno da sam tu, vrtim se u blizini.
5
Posao / Odg: ZAPOCETI ADVOKATURU
« Zadnji post klokan 27-11-2018, 19:21:32 »
Ova prica je aktuelna zadnjih par godina vec. Sad su dosli u situaciju da ih notari u ostavinskim postupcima zaobilaze kontaktirajuci sami njihove klijente pa i dalje nista, odluka Ustavnog suda kao da nije ni donesena.

Sta bi, jesil pokusao sta ?
6
Radno i socijalno pravo / Otkaz ugovora o radu tehnološki višak
« Zadnji post ogee 02-11-2018, 13:59:15 »
Poštovani,

Znam da sam novi član, ali mi treba hitno pomoć pa ću se naknadno uključiti češće u diskisiju i prenijeti znanja koje imam.

Dakle, treba mi obrazac otkaza ugovora na neodređeno vrijeme, ali kao tehnološki višak kako bi radnik imao pravo na primanja sa biro-a.

Hvala i izvinjenje još jednom što sam ovako upao.
7
Radno i socijalno pravo / Porodiljna naknada i rad na 4h- SBK
« Zadnji post Jasmina1990 29-10-2018, 21:48:56 »
Postovanje, ZOR clan 63 i 68 navodi mogucnost rada rada na 4h za vrijeme porodiljnog bolovanja. Za ono vrijeme koje ne radite (do punog fonda)  imate pravo na naknadu od Socijalnog. Zakon  Socijalnoj zastizi Srednjobosanskog Kantona clan 150 predvidja da se u tom slucaju placa 50% od naknade koju bi imala porodilja da nikako ne radi za vrijene porodiljnog odsustva. Molim Vas za savjet da li dobro tumacim ove zakone jer pravnik u zavodu za socijalno kaze da nema te mogucnosti i da prvi put cuje za to, te da se clan 150 odnosi na zene kohe su prije bolovanja radile na 4h, mada kako ja citam u zakonu pise za vrijeme a ne prije bolovanja....  u mojoj firmi kazu da su vec imsli slucajeva i npr u Bosanskopodrinjskom Kantonu je radn8ca dobivala 30%... Hvala unaprijed i lp.
8
Radno i socijalno pravo / Porodiljna naknada za HNŽ
« Zadnji post Mp222 25-10-2018, 10:15:21 »
Poštovani,

Molim vas za informaciju je li došlo do izmjena u HNŽ po pitanju porodiljnih naknada i primanja za zaposlene majke. Koliko znam bilo je 40% od netto primanja, ali sam čula da će se mijenjati na više?

Hvala.
9
Poštovani,

Molim vas za mišljenje i savjet vezano za moju situaciju.
Stalno sam zaposlena osoba u firmi koja kasni sa plaćanjeđ redovnih doprinosa i ostalih obaveza za radnika. Točnije, imam 'šupljinu' za čitavu 2017.godinu na poreznoj što se tiče tih obaveza. Jedino je zdravstveno uplaćeno sve do trenutnog mjeseca.
Zanima me imam li pravo za primanja porodiljne naknade s obzirom  na to da imam tu šupljinu na poreznoj.
S obzirom na moju situaciju, šta mi savjetujete da uradim da se zaštitim i da ostvarim svoja prava?
Koliko mi je pametno sudski tražiti svoja prava, koliko je to spor/brz proces s obzirom da mi je termin za par mjeseci?

Hvala  vam..
10
Naime, poslije msrti oca, otisao sam u opstinu i prijavio da je umro i kao nasljednika sebe stavio. Iako je otac ostavi osve vec meni odavno i nema druge imovine. brata nisam prijavio jer nije ni doalzio ocu niti bio kod njega. Poslije toga sve brat me tuzi za krivicno djelo iz clana 381 stav 2 krivicnog zakona  rep srpske.
U ugovoru koji je otac sklopio kao i u nalazu psihijatra sam otac je naveo da sam ja jedino dijete i ne znam sta sad da radim. tuzen sam. ima li sanse da to prinesem kao dokaz
 Str: [1] 2 3 ... 10