Home Pravosuđe Gubitak ugleda Suda BiH zbog sudije Samardžića ili saopštenja

Gubitak ugleda Suda BiH zbog sudije Samardžića ili saopštenja

103
0
sudski čekić

Gubitak ugleda Suda BiH zbog sudije Samardžića ili saopštenja

Ured Disciplinskog tužiloca zatražio je da sudija Darko Samardžić bude proglašen krivim za nemar u radu jer nije raspisao potjernicu i zatražio preuzimanje izdržavanja 20-godišnje kazne zaosuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića. S druge strane, sudija Samardžić negira odgovornost.

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović je priložio preko 30 materijalnih dokaza, koji se odnose na postupanje sudije Samardžića u Đukićevom predmetu, te je u završnoj riječi rekao da oni dokazuju kako se radilo o nemarnom radu.

Prema riječima Hadžiomerovića, Samardžić prvo četiri mjeseca nije raspisao potjernicu za Đukićem, iako je znao da se nalazi van države, a zatim je preko 15 mjeseci čekao da uputi zamolnicu Srbiji za preuzimanje kazne zatvora.

“Tuženi je prvo dobio informaciju od advokata da se Đukić nalazi van države, ali to nije smatrao službenom informacijom. Zatim je tražio od suda u Banja Luci da uruči Đukiću dopis kojim se upućuje na izdržavanje kazne, te dobio informaciju od sina da se on nalazi u Srbiji i opet nije djelovao. Na kraju, tražio je da mu Sudska policija uruči akt i dobio informaciju od komšinice da se Đukić nalazi u Srbiji i tada je odlučio djelovati”, kazao je Hadžiomerović.

Prokomentarisao je da advokat i sin za sudiju nisu službene informacije, ali jeste komšinica.

Od raspisivanja potjernice do traženja od Srbije da preuzme izdržavanje kazne, kako je rekao Hadžiomerović, prošlo je 15 mjeseci. Disciplinski tužilac je rekao da je Samardžić uputio molbu Srbiji tek nakon što je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso od njega zatražila informaciju o radu na predmetu.

“Ovaj predmet ima veliki značaj za oštećene, obzirom na izuzetno teške posljedice za porodice, kako u Tuzli, tako u BiH”, rekao je Hadžiomerović.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju, ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje.

Samardžićev advokat Dragiša Jokić nije ulagao dokaze, a u završnoj riječi je rekao da disciplinska tužba treba biti odbijena “jer ne sadrži nijedan navod o prekršenom zakonskom aktu”.

Jokić je pojasnio da Samardžić nije mogao raspisati potjernicu prije nego što je to učinio, jer za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke.

“On je imao informaciju od advokata i sina, ali bez medicinskog nalaza. Treći put kada je dobio informaciju od Sudske policije Suda BiH, raspisao je potjernicu. Ne jer se radilo o pouzanom saznanju da je u Srbiji, već jer je postalo jasno da Đukić izbjegava uručenje dopisa”, rekao je Jokić.

Jokić je pojasnio da je u ta četiri mjeseca Samardžić četiri puta slao pravosnažnu presudu, tri puta slao akte na upućenje o izdržavanju kazne, kao i više obavijesti, te utvrđivao da li Đukić ima državljanstvo Srbije.

“To nije nemar, već stalni rad”, rekao je on.

Jokić je kazao da Samardžić nije zatražio preuzimanje izdržavanja kazne u Srbiji jer nije imao informaciju da se tamo nalazi, napominjući da predsjednica Suda BiHnije u pravu” kada je to od njega tražila.

“Što se tiče nanošenja štete ugledu Suda BiH, mnogo više štete su nanijela saopštenja ove institucije nego sudija Samardžić. U jednom saopštenju se navodi da Srbija neće vršiti priznavanje presude, već samo preuzeti kaznu, a prema međunarodnoj pravnoj pomoći Srbija će upravo preuzimati presudu, i sada vidimo da je tu proces zakočen”, rekao je Jokić.

Sudija Samardžić je rekao da je dvije godine bio predsjednik Sudskog vijeća u predmetu protiv Đukića.

“Ja sam slušao sve svjedoke i nema osobe koja je više zainteresirana da se ovo riješi. Upravo sam zbog toga djelovao zakonito”, rekao je sudija.

Prvostepena disciplinska komisija će odluku donijeti 11. novembra.

Izvor: BIRN