Home Vijesti BiH Izvanredni rezultati Tužilaštva KS u 2015 godini

Izvanredni rezultati Tužilaštva KS u 2015 godini

546
0

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Dalida Burzić je istakla da je prilikom preuzimanja ove funkcije zatekla dosta neriješnih predmeta, a neki od njih su stajali u ladicama i po šest godina. U prijavama po poznatim izvršiocima u svim vrstama predmeta smanjeni su zaostaci za 39 posto, a za 62 posto je smanjen broj neriješenih istraga koje su trajale duže od jedne godine.

“Rezultati su puno bolji nego što sam očekivala. Mi smo najveće kantonalno tužilaštvo u FBiH i imamo mnogo veći priliv predmeta nego druga tužilaštva. Raduje me da je 21 tužilac ostvario normu preko 100 posto. Devetero ih nije imalo normu, za razliku od 2014. godine kada ih je bilo 15”, kazala je glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Dalida Burzić.

Tužiteljica je istakla nekoliko glavnih istraga koje su vodili, a među njima su predmeti GRAS, Bosnalijek, Balijagić, Holiday i Mrkva.

“Bilo je puno starih prijava, starijih od pet godina, koje nisu bile riješene. U 2015. godini riješeno je 75 posto tih istraga. Prošle godine se radilo na ozbiljnijim i kompleksnijim predmetima, jer je u jednoj optužnici bilo više osoba. Imali smo šest finansijskih istraga, što je prvi put otkako postoji tužilaštvo, jer nikada nisu vođene finansijske istrage”, kazala je Burzić.

“Pokušavamo raditi brzo i efikasno i to očekujemo i od kantonalnih sudova”, kazala je Burzić misleći na to da još nije određeno ročište za izjašnjavanje o krivnji u predmetima Bosnalijek i Balijagić.

Optužnica u predmetu Bosnalijek potvrđena je 24. decembra, a u slučaju Faruka i Adnana Balijagića 9. decembra.

Na današnjoj konferenciji za novinare Bruzić je kazala i kako će optužnica za slučaj Holiday biti podignuta u aprilu. Alen Čengić, Vahid Alić, Jasmin Kulenović, Mehmed Puškić i Adnan Hadžibajrić nalaze se u dodatnom tromjesečnom pritvoru koji može trajati do 6. aprila. Riječ je o predmetu organizovanog kriminala.

“Kada je u pitanju slučaj ‘Mrkva’, riječ je o velikom predmetu gdje postoji visok stepen osnovane sumnje da su počinili poreznu utaju od 5,5 miliona KM, a Kantonalni sud je donio odluku o puštanju na slobodu 22. januara”, rekla je Burzić.

– U prijavama po poznatom izvršiocu u svim vrstama predmeta zaostaci smanjeni za 39 posto
– Za 44 posto smanjen broj neriješenih istraga, a za 62 posto broj neriješenih istraga koje su trajale duže od jedne godine
– Za 25 posto povećan broj pritvorskih predmeta u 2015. godini
– Podignuto 1.228 optužnica protiv 1.661 osobe
– 10 osuđujućih presuda iz privrednog kriminala i 306 iz općeg
– Pet puta više žalbi na presude u odnosu na 2014. godinu
– Ukupno po prijavama zaostaci smanjeni za 38 posto
– Broj prijava starijih od pet godina smanjen za 75 posto
– Udio osuđujućih presuda u odnosu na oslobađajuće 90 posto
Izvor: Klix.ba