Home Nekategorisano Odricanje od bosanskog državljanstva

Odricanje od bosanskog državljanstva

150
0
law office bosnia and herzegovina

Odricanje od bosanskog državljanstva

„Zlatna viza“ – legalno do državljanstva EU

Pravnog ekspert za državljanstvo naš list je pronašao u uglednom advokatskom uredu Prnjavorac, te su nam pojasnili mnogo pravna pitanja oko državljanstva.

Sistem koji se u Europska unija zove „Zlatna viza”  državljanstvo neke od zemalja EU ili trajnu boravišnu dozvolu može da dobije onaj ko – dovoljno plati ili investira. Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugal, Španija, Mađarska i Kipar, nude takve programe za bogate, navodi advokat Prnjavorac.

Na taj način je u proteklih nekoliko godina kupljeno najmanje 6.000 državljanstava i 100.000 boravišnih dozvola – kao što prenose organizacije „Transparensi internešnal” i „Global vitnes” u zajedničkom izvještaju objavljenom početkom decembra.

Između nacionalnog državljanstva i Europskog tržišta

Razgovarali smo sa advokatom Almom Prnjavorac, pravnim ekspertom za pitanja državljanstva Bosne i Hercegovine.

Recite nam, šta mislite o emigraciji BiH stanovništva u zadnjem desetljeću, te o budućem periodu:

Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da van BiH živi 1.350.000 emigranata, što čini oko 35 posto ukupne populacije BiH. Ovi podaci za većinu država ne obuhvataju mlađe osobe, odnosno osobe koje su rođene van BiH. Kljucne rijeci: Odricanje bosanskog državljanstva, Odricanje od bosanskog državljanstva advokat, Odricanje državljanstva BiH, odricanje od BiH drzavljanstva, odricanje od drzavljanstva Bosne

S obzirom na to da ne postoje precizni podaci o odlasku mlade i visokoobrazovane radne snage iz BiH, kao primjer mogu poslužiti pokazatelji Svjetske banke iz 2000. godine, prema kojima je procenat visokoobrazovani koji su emigrirali iz BiH iznosio 22,8 %, što BiH stavlja na drugo mjesto u Evropi”. Međutim, državljanstvo neke druge zemlje uzeo je znatno veći broj Bosanaca i Hercegovaca od onoga broja koji se pominje u medijima, s obzirom da većina zemalja  ne traži odricanje od bh. državljanstva, a tu je i moratorij iz 2004.g. na primjenu zakonske odredbe u trajanju od 10 godina, koji je donio Ured visokog predstavnika za BiH, koja se odnosi na  spornu zakonsku odredbe o gubitku BiH državljanstva, ukoliko se stekne državljanstvo neke druge države, koja ne zabranjuje dvojna državljanstva.

Da li mislite da će se administrativna taksa za odricanje od BiH državljanstva uskoro biti niža, jer sada je jako visoka:

Administrativna taksa državi BiH će se smanjiti za minimalno 50% u narednoj godini do dvije. Lično sam istakla poslaniku u Skupštini BiH da je taksa enormno visoka i da je nerazumno opterećenje našim državljanima, koji žele drugo državljanstvo.

Odricanje od bosanskog državljanstva procedura, Odricanje od bosanskog državljanstva koliko košta, Odricanje od bosanskog državljanstva preko advokata

U kojoj godini je bilo najviše odricanja i kako ocjenjujete naredne godine ?

Najviše odricanja od državljanstva BiH je bilo 2003 godine, ocjenjujem da će se u svakoj narednoj godini taj broj znatno smanjivati, te da će mnogo države u budućnosti omogućiti dvojna državljanstva, tako da naši državljani Bosne i Hercegovine, više neće biti primorani da se odreknu svoga državljanstva da bi prihvatili državljanstvo neke druge države.

Da li se naši građani odlučuju za povratak u državljanstvo BiH ?

Kod nekih postoji interes da ga vrate, takođe vidi se to po evidencijama stranaca za prijavu boravka u BiH. Tako imate slučajeva da se osobe rođene u BiH prijavljuje kao stranac da bi ponovno stekla državljanstvo BiH. A zbog rođenja i znanja jezika imaju olakšane uslove konzumiranja tog prava s obzirom na to da se cijeni kako su u stanju brzo da se integriraju u bh. društvo. Imamo puno osoba koje su stekle penziju negdje drugo i sada su nakon prestanka radnog odnosa odlučili da se vrate u BiH i tu ponovno žive”, No povratak državljanstva BiH nije tako lagan i jednostavan za sada.

Da li je u godinama prije 1999 dolazilo do dodjele BiH državljanstva „sumnjivim licima

Ranije su važili drugi zakoni, npr oko 1995. godine od strane MUP-a RBiH i to po tada važećem Zakonu o državljanstvu, preuzetom iz bivše SR BiH: “Bilo je dovoljno izraziti želju za bh. državljanstvom, zakleti se na lojalnost ovoj zemlji i donijeti dokaze o nekažnjavanju u BiH, pa da postanete državljanin BiH. Mnogo državljanstva tako dodjeljena su se kasnije poništavala.

Kako se gleda na državljanstvo po međunarodnom pravu ? Odricanje od BiH državljanstva

Prema međunarodnim načelima, smatra se da se pitanja državljanstva ubrajaju u  unutrašnju odnosno isključivu nadležnost države. Državljanstvo je pravni odnos javno – pravnog karaktera između fizičkog lica i suverene države na osnovu koga to lice ima status državljanina, odnosno pravna veza koja neko lice vezuje za neku državu. Svaka država ima pravo svojim ustavom i zakonima odrediti ko ima pravo na njezino državljanstvo. Država je slobodna da dodijeli svoje državljanstvo kome god hoće i međunarodno pravo je u tome ne ograničava. Dakle, svaka država, kada određuje da li je jedno lice njen državljanin, to vrši na osnovu svojih propisa o državljanstvu i obratno, na osnovu svojih pravnih pravila o državljanstvu ona ne može određivati vezu sa državljanstvom između jednog fizičkog lica i strane države. Iako u međunarodnom pravu nije prihvaćena doktrina o tzv. neraskidivoj privrženosti, koja bi državu sprečavala da neko lice otpusti iz svoga državljanstva suprotno njegovoj volji, u pravilu samo izuzetno se dopušta državama da nekoga svog građanina liše državljanstva protiv njegove volje. Odricanje bosanskog državljanstva.

Norveška dozvoljava dvojno državljanstvo uz “posebno jake razloge”

Zbog restriktivnih zakonskih odredbi o dvojnom državljanstvu u Kraljevini Norveškoj veliki broj bosanskohercegovačkih građana u toj zemlji traži odricanje od BiH državljanstva kako bi ostvarili pravo na državljanstvo Norveške. Da li mislite da će se smanjiti odricanje od državljanstva BiH kao advokat expert za ispis iz bosanskog drzavljanstva, odnosno advokat za drzavljanstvo.

Norveški zakon o državljanstvu iz 2005. godine kao uvjet za sticanje norveškog državljanstva propisuje da se osoba koja traži državljanstvo mora odreći ranijeg državljanstva“.

On, međutim, ukazuje i na činjenicu da isti zakon, ipak, dopušta mogućnost dvojnog državljanstva ukoliko postoje “posebno jaki razlozi”.
“Ima više razloga koji daju mogućnost da se odobri dvojno državljanstvo, ali nisu svi relevantni za građane Bosne i Hercegovine. Državljanima BiH su relevantna dva, a jedan od njih je ako odricanje od svog matičnog državljanstva košta više od 4% prihoda podnositelja zahtjeva. Ovaj razlog je dosta aktualan studentima i drugima koji imaju mala primanja”.

Drugi mogući razlog za odobravanje dvojnog državljanstva je taj ukoliko odricanje od matičnog državljanstva osobu dovodi u situaciju da gubi nekretnine, naslijeđe i prava. Ovo je dosta aktuelan razlog većini građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, jer imaju neke nekretnine ili naslijeđe u BiH na koje će izgubiti prava ako se odreknu državljanstva BiH, jer naši zakoni su restriktivni kada je u pitanju pravo stranaca da posjeduju nekretnine na teritoriju BiH. Odricanje od bosanskog državljanstva preko advokata.

Osoba koja traži norveško državljanstvo mora se pozvati na razlog za koji smatra da joj daje mogućnost da zadrži svoje matično državljanstvo kroz molbu norveškom ministarstvu vanjskih poslova (UDI).

“U molbi mora biti navedeno na koji se razlog osoba poziva i zbog čega je to važeće za tu osobu. Drugim riječima, svaka molba mora biti napisana posebno za tu osobu. Da bi se povećala šansa za usvajanje poželjno je da se uz molbu prilože dokumenti iz Bosne i Hercegovine koji potvrđuju navode iz molbe“: Odricanje bosanskog državljanstva preko advokata.

„Omiljeno jelo bračnog partnera kao uvjet za državljanstvo“

U Njemačkoj, ako ste “uzoran radnik i građanin”, možete nakon određenog vremena dobiti njeno državljanstvo. Ali ako ne znate šta vaš bračni partner najviše voli da jede, državljanstvo vam se može oduzeti. Šalu na stranu, ali njemačka je vlada zadnjih godina poduzela veoma oštre mjere prema onim našim građanima koji su, radi sticanja njemačkog državljanstva, sklopili fiktivni brak. Njima u kontrole dolaze razne komisije i tada “bračni parovi” ima da odgovaraju kao na kvizu, na otprilike ovakva pitanja: šta vaš muž najviše voli da jede, koji mu je omiljeni glumac, gdje ste bili za prvu godišnjicu braka, ko je njegov najbolji prijatelj, kako mu se zovu roditelji, s kim se najviše druži na poslu i sl. 2005godina Odricanje od BiH državljanstva će se smanjiti.

Izvor: Agencije

 

Odricanje od bosanskog državljanstva preko advokata, koliko košta odricanje od bosanskog državljanstva