Home Vijesti BiH Otkriveno ko je prijavio sutkinju Azru Miletić

Otkriveno ko je prijavio sutkinju Azru Miletić

440
0

Prema optužnici, Šabić i Brkić su u periodu od jula 2014. do februara 2015. suktinji Apelacionog vijeća Suda BiH Azri Miletić obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se, između ostalog, sudilo za trgovinu drogom.

Sedin Salčinović, koji radi u kriminalističko-istražnom uredu SIPA-e, kazao je da se pojavio informator sa podacima o korupciji u pravosuđu. Ispričao je, kako je rekao svjedok, da je sutkinja Miletić postavljena u predmetu Ramo Brkić i drugi, kao i da je zaštićeni svjedok S-1 sa njom u dobrim odnosima i da je “ima u šaci”.

Salčinovića su, kako je ispričao, zanimali motivi prijavljivanja sutkinje Miletić, a informator mu je odgovorio kako se ne može pomiriti sa činjenicom da se novac od droge koristi za korupciju u pravosuđu.

U optužnici se navodi da je Miletić pristala i od posrednika S-1 primila dio obećanog novca, čime je svjesno prekršila zakon.

Svjedok Salčinović je kazao da je od informatora prvi put i čuo za sutkinju Miletić, kao i da su počeli provjeravati njegove navode te napravili službenu zabilješku u septembru 2014. godine i poslali Tužilaštvu BiH.

Međutim, odgovora iz Tužilaštva nije bilo, zbog čega je svjedok, kako je rekao, postao frustriran. Zbog toga, kako je kazao, “tapkali su mjestu”. Dodao je da je pomišljao da neće doći do procesuiranja.

Salčinović je naveo da nakon 40 dana iz Tužilaštva stiže odgovor da je otvoren predmet protiv Miletić i drugih. Svjedok Salčinović je kazao da su zatim tražili da provedu posebne istražne radnje, odnosno prisluškivanje i tajno praćenje, za što je Sud BiH izdao naredbu u oktobru 2014. godine.

U toj naredbi, dodao je, nije navedeno da se prisluškuje i tajno prati sutkinja Miletić. Prema njegovim riječima, Miletić su po naredbi Suda iz januara 2015. godine počeli prisluškivati i tajno pratiti. Na taj način, kako je kazao, potvrđene su komunikacije svjedoka S-1, Šabića i Miletić.

Istražilac SIPA-e je dodao kako je učestvovao i u saslušanju gotovo svih svjedoka. Odbrana je zahtijevala da svjedok, nakon što se javnost udalji iz sudnice, otkrije identitet informatora, što je on odbio uz obrazloženje da to predstavlja službenu tajnu.

Suđenje se nastavlja 12. maja, piše BIRN – Justice Report.