Home Vijesti BiH Povećana kazna Elfeti Veseli: 13 godina zatvora za ubistvo dječaka

Povećana kazna Elfeti Veseli: 13 godina zatvora za ubistvo dječaka

65
0

Povećana kazna Elfeti Veseli: 13 godina zatvora za ubistvo dječaka

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je kaznu Elfeti Veseli povećalo sa deset na 13 godina zatvora za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka počinjeno 1992. na području Zvornika.

Istom presudom Sakib Halilović je pravosnažno oslobođen krivice.

U izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ovo je potvrdila Mirna Delalić, advokatica optužene Veseli.

Mirna Delalić, branilac Elfete Veseli, isticala je više puta da Veselijeva nikada nije bila pripadnica nijedne vojne jedinice, o čemu postoji i materijlani dokaz – izvod iz Minisatarstva odbrane, ali je Sud na kraju ipak osudio Veseli.

U optužnici je navedeno da je njen prvi nadređeni Sakib Halilović znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Veseli je prvostepenom presudom u maju ove godine osuđena za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića počinjeno u ljeto 1992. na području Zvornika.

“Vijeće je utvrdilo da je Veseli ubistvo dječaka izvršila s direktnim umišljajem – pucajući mu iz vatrenog oružja u glavu iz neposredne blizine”, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Halilović je istom presudom oslobođen optužbe da je u svojstvu komandanta Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica posmatrao kako je Veseli izvršila ubistvo, te da je propustio da poduzme mjere da izvršilac tog ubistva bude kažnjen.

“Nijedna riječ iz optužnice nije ostala nedokazana, a odbrana nijednom riječju nije opovrgla ni osporila dokaze Tužilaštva. Sakib Halilović i Efleta Veseli su odgovorni za krivična djela koja im se stavljaju na teret”, rekao je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić u završnoj riječi pred izricanje prvostepene presude, ali drugostepenom presudom u ovom predmetu ponovo je potvrđeno da je Sud BiH ima dvostruke aršine i da za zločine počinjene nad srpskim civilima ne postoji komandna odgovornost.

Na presudu Apelacionog vijeća ne postoji pravo žalbe.