Home Vijesti Svijet Sarkozy traži da se ne objave snimke njegovih razgovora sa advokatom

Sarkozy traži da se ne objave snimke njegovih razgovora sa advokatom

235
0

Advokati bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya zatražili su od državnog suda da odbaci dokaze o Sarkozyevim prisluškivanim telefonskim razgovorima sa njegovim glavnim advokatom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o jednom od nekoliko slučajeva koji se vode protiv Sarkozya, koji bi po ocjeni mnogih najviše naštetiti njegovoj političkoj karijeri. Prema pisanju francuskih medija, bivši predsjednik te zemlje mogao bi ponovo pretendovati na tu poziciju na izborima naredne godine.

On je trenutno pod istragom na osnovu optužbi za korupciju na bazi informacija, odnosno telefonskih razgovara prikupljenih između 2013.  i 2014. godine. Sarkozyevi advokati tvrde kako je riječ o razgovorima “klijenat-advokat” te da oni kao takvi ne mogu služiti istrazi.

Sud, sa druge strane, tvrdi da objavljivanje razgovora nije u suprotnosti ni sa jednim zakonom, na što je Sarkozy uložio žalbu. Istraga protiv Sarkozya pokrenuta je 2014. godine. To je prvi put u modernoj francuskoj historiji da je jedan bivši predsjednik države zadržan u pritvoru radi ispitivanja i da je nad njim započela formalna istraga.