Home Vijesti BiH Sud i Tužilaštvo BiH osudili pritiske političkih stranaka na njihov rad

Sud i Tužilaštvo BiH osudili pritiske političkih stranaka na njihov rad

466
0

Sud i Tužilaštvo BiH osudili pritiske političkih stranaka na njihov rad

“Sud i Tužilaštvo BiH neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija koje su nepokolebljive u namjeri da procesuiraju sve one koji su, svojim radnjama, došli u sukob sa zakonom. Tu niti može niti će biti bilo kakvih izuzetaka. Potpuno je neprimjereno da političke stranke na ovako otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužilaca i sudija. Sud i Tužilaštvo su i do sada procesuirali predstavnike političkih stranaka, ali nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska”, navodi se u saopštenju.

Ove institucije ističu da u skladu sa važećim zakonima, provode aktivnosti iz svojih nadležnosti. Naglašavaju da njihov mandat nije da ispunjavaju bilo čije želje, nego da provode zakone ove zemlje.

“Stoga, ovom prilikom, pozivamo pojedine političke predstavnike da svoju energiju usmjere na političke, socijalne i ekonomske reforme i ostave na miru Sud i Tužilaštvo BiH kako bi nesmetano radili svoj posao. Nije u redu zalagati se za vladavinu prava i obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom samo kada je riječ o procesuiranju predstavnika drugih političkih stranaka. Neodgovorno je neprimjerenim saopštenjima slati poruku javnosti da je riječ o ‘montiranim procesima’ i na taj način unaprijed obeshrabriti potencijalne svjedoke. Niko nema pravo da, koristeći se uticajnim položajem i jakim medijskim sredstvima, u javnosti kreira sliku pravosuđa koje tobože nasumice privodi i procesuira nedužne građane ove zemlje. Svi oni, koji pošteno rade i žive od svog rada, nemaju niti jedan razlog za strah od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i potpuno smo sigurni da mirno spavaju. Oni pak drugi, koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon, svakako imaju razloga za zabrinutost”, dodaje se u saopštenuju.

Sud i Tužilaštvo BiH, kako je istaknuto, nemaju namjeru odustati niti podleći pritiscima ma od koga dolazili.

“Odlučnije nego ikada nastavljamo borbu protiv svih krivičnih djela iz naše nadležnosti, uz potpuno poštivanje pravila, procedura i zakona države Bosne i Hercegovine. Krivični postupak koji se vodi bit će proveden neovisno i po najvišim pravosudnim standardima i niko neće moći, političkim pritiscima, uticati na njegov krajnji ishod”, zaključuje se u saopštenju.

Agencije