Home Vijesti BiH Tužilaštvo KS-a demantiralo Senada Avdića i BH novinare

Tužilaštvo KS-a demantiralo Senada Avdića i BH novinare

279
0

Tužilaštvo KS-a demantiralo Senada Avdića i BH novinare

Nakon informacije da je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo pokrenulo krivičnu istragu protiv urednika Senada Avdića i navoda zabrinutosti Udruženja BH novinari, demantijem se oglasilo Kantonalno tužilaštvo.

“Demantiramo navode urednika Senada Avdića i Udruženja novinara Bosne i Hercegovine da je ovo Tužilaštvo otvorilo krivičnu istragu protiv glavnog i odgovornog urednika i advokata Dražena ZubakaKantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije otvorilo i ne vodi krivičnu istragu protiv glavnog i odgovornog urednika Slobodne Bosne i advokata Dražena Zubaka. Naime, po zaprimanju prijave od strane S. A., Tužilaštvo je po zakonu bilo dužno provjeriti navode te prijave”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Kako se dalje ističe, zbog toga je upućen zahtjev za prikupljanje informacija i dokaza Federalnog Ministarstva za unutrašnje poslove i saslušanje podnosioca prijave, kao i svjedoka – novinara Senada Avdića i advokata Dražena Zubaka. Dakle, pozivanje je izvršeno radi provjera navoda prijave, a Avdić i Zubak su pozvani kao svjedoci.

“Pri tome treba imati u vidu da ZKP FBiH propisuje da se kao svjedoci ne mogu saslušati osobe koje bi svojim iskazom povrijedile dužnost čuvanja profesionalne tajne (član 96. stav 1. tačka c. ZKP FBIH), osim ako te osobe nisu oslobođene te dužnosti – posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju korist je ustanovljeno čuvanje tajne. U konkretnom slučaju, pozvani novinar  Senad Avdić i advokat Dražen Zubak, a ukoliko su već osobe koje ne mogu svjedočiti, pozivajući se na ovaj član ZKP FBiH, ne mogu ni biti saslušani kao svjedoci.

Naravno, nadležni organ koji treba uzeti izjavu prilikom pozivanja osoba, ne može znati da li te osobe pozvane kao svjedoci, spadaju u svjedoke koji ne mogu biti saslušani.

Izvor: Radiosarajevo.ba