Home Vijesti BiH Zbog političkih igara i dalje nema rezultata popisa stanovništva u BiH

Zbog političkih igara i dalje nema rezultata popisa stanovništva u BiH

277
0

Osim što su rezultati popisa potrebni za izradu različitih razvojnih analiza i strategija u BiH, neophodni su i u procesu priključenja naše zemlje EU.

– Rezultati popisa se spominju i u Reformskoj agendi. Mi ne možemo predati kredibilnu aplikaciju bez rezultata popisa. Djelovat će prilično neozbiljno ako prilikom predaje aplikacije ne budemo čak znali ni koliko imamo stanovnika, koliko domaćinstava i druge osnovne podatke – istakao je Osmanović.

Napomenuo je i kako je Vijeće ministara pozvalo Agenciju EU-a za statistiku Eurostat, da pomognu u prevazilaženju problema u vezi s rezultatima popisa, ali predstavnici RS-a ne žele prihvatati ni preporuke Monitoring tima Eurostata.

Najodgovornije osobe za objavu rezultata popisa stanovništva su direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i njegovi zamjenici, kaže koordinator Centralnog popisnog biroa u ime Vijeća ministara i ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

– Objavljivanje rezultata popisa je „zaglavljeno“ u političkim igrama. Očekujemo od novog rukovodstva Agencije da se izdigne iznad političkih igara i da počne objavljivati preliminarne rezultate – kazao je Osmanović.

Prema Osmanovićevim riječima čak je i prethodna uprava Agencije za statistiku BiH mogla objaviti preliminarne rezultate za kategorije koje nisu u direktnom dodiru sa nacionalnom strukturom stanovništva, kao što su broj kuća i stanova, kategorije stambenih jedinica po velični, broj automobila i drugih motornih vozila, broj stočnog fonda i drugo. Međutim, dodao je, zbog političkih igara o nacionalnoj strukturi, nisu objavljeni ni ovi rezultati.

Kada će i zašto do sada nisu objavljeni barem rezultati popisnih kategorija koje nisu u direktnoj vezi s nacionalnom strukturom, te kada ćemo saznati koliko nas ima pitali smo i direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića. Pitali smo ga i da li će on potpisati objavu rezultata, bez obzira na pregovore u okviru Centralnog popisnog biroa, jer je prema zakonu ovlašten da to učini.

– Ne želim govoriti o bilo kakvim detaljima u vezi s tim pitanjem. Jedino što mogu reći je da ćemo raditi prema važećim zakonima i da ćemo objaviti rezultate do predviđenog roka, a to je posljednji dan juna ove godine – izjavio je Jukić.

ePravo