Home Vijesti BiH Kako do posla sudije u pravosuđu Bosne i Hercegovine

Kako do posla sudije u pravosuđu Bosne i Hercegovine

793
0

Tegeltija obećavao imenovanje članici VSTV-a, sada se pravda činjenicom da ono nije realizovano

Iz audiosnimka koji je objavio portal Istraga može se čuti kako Milan Tegeltija predlaže da Sanja Čegar, ukoliko se otvori pozicija, npr. u Gradišci ili Prijedoru, tamo bude godinu pa da poslije bude prebačena u Osnovni sud u Banjoj Luci.

Milan Tegeltija je za Klix.ba potvrdio da je prije godinu ili dvije tadašnja članica VSTV-a Milijana Buha s njim razgovarala o pitanju konkurisanja njene sestre i da joj je odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa.

“Kao što se može vidjeti, nakon godinu ili dvije od tih razgovora Sanja Čegar je još uvijek stručna saradnica na Okružnom sudu Banja Luka gdje je bila i kada su ti razgovori vođeni. Prema tome, u ovom slučaju je sve čisto kao suza”, rekao nam je Tegeltija.

Snimak razgovora

Milan Tegeltija je, kako se može čuti na objavljenom snimku, u toku razgovora s Milijanom Buhom kazao da je konkurencija za Sud u Banjoj Luci ogromna i da će, ukoliko Sanja Čegar konkuriše, svi znati da je ona njena sestra.

“Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banjoj Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član savjeta. Tražit će da daš ostavku”, rekao je on.

Naveo je da prvo brine da se ne ugrozi pozicija njegove sagovornice Milijane Buhe, tadašnje članice VSTV-a.

“Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve.”

Sestra, stručni saradnik

Milijana Buha je za Klix.ba kazala da je njena sestra Sanja Čegar još uvijek na poziciji stručne saradnice Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci.

“Svi moji razgovori s predsjednikom VSTV-a su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTV-a. Predsjednik VSTV-a mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumijevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana VSTV-a”, rekla je Buha.

Skrenula je pažnju da je njena sestra bila izvanredna studentica s prosjekom ocjena 9,3 i da sve vidi kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti.

“Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumijeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test i da on čini osnovu izbora na mjesto sudije, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka”, rekla je Buha.

Povezani clanci:

I AMERIČKA AMBASADA SE SLAŽE DA TEGELTIJA MORA DA IDE: Istražiti navode o koruptivnim radnjama u VSTV

Gotovo je, gotovo: “Sve relevantne institucije trebaju ozbiljno pristupiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu,” ističu u ambasadi nakon objave šokantnog snimka na kojem Milan Tegeltija objašnjava kako da naštimaju posao sestri članice VSTV

Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kao i drugih pravosudnih institucija je od ključne važnosti, poručeno je danas iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Sve relevantne institucije trebaju ozbiljno pristupiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu,” ističu u ambasadi.

Izjava dolazi nakon objave audio snimka u kojem se navodno čuje glas predsjedavajućeg VSTV-a Milana Tegeltije, koji se prema tvrdnjama portala Istraga.ba, obraća Milijani Buha, doskorašnjoj članici VSTV-a, koja je navodno insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Taktiku ćete prepustiti meni, jer se vi u to ne razumijete”, kaže glas na audio snimku.

Istraga.ba portal je snimak nazvao aferom “Potkivanje 2”, a za materijale tvrde da su autentični.

U izjavi za N1, Tegeltija je navode označio kao “smiješne pokušaje manipulacije i diskretitacije Avde Avdića”. Potvrdio je komunikaciju s Milijanom Buha, pojasnivši kako su vodili razgovor o pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre “prije godinu ili dvije dana”.

Povezano:

OSCE ODLUČIO DA NAPOKON SMIJENI TEGELTIJU: Temeljito i brzo istražiti nezakonitosti oko prijema u pravosuđu

Da li su stranci dostavili portalu “Istraga” snimak razgovora u kojem predsjednik VSTV objašnjava kako da naštimaju posao sestri članice VSTV? Vrijeme je da se Tegeltija ukloni, saglasni su i stranci

Bilo koja radnja koja ukazuje da se imenovanja u pravosuđu vrše na osnovu nekih drugih faktora, osim profesionalnih zasluga, dodatno potvrđuje kako nalaze Misije u vezi sa procesima imenovanja u pravosuđu u BiH, uključujući one koji su evidentirani u našem nedavnom izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju “Sindrom nekažnjivosti”, tako i nalaze brojnih istraživačkih novinara i medija, kazali su danas za N1 iz Misije OSCE-a u BiH komentarišući audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Podsjećamo, snimak koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon.

‘Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nije u poziciji potvrditi autentičnost ovog snimka. Općenito govoreći, bilo koja radnja koja ukazuje da se imenovanja u pravosuđu vrše na osnovu nekih drugih faktora, osim profesionalnih zasluga, dodatno potvrđuje kako nalaze Misije u vezi sa procesima imenovanja u pravosuđu u BiH, uključujući one koji su evidentirani u našem nedavnom izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju “Sindrom nekažnjivosti”, tako i nalaze brojnih istraživačkih novinara i medija.

 Nedosljedne procedure imenovanja, uključujući dokaze da se pri imenovanjima ponekad daje prioritet ličnim i političkim vezama i razmjeni usluga u odnosu na demonstrirane zasluge, umanjuju efikasnost pravosudnog sistema i još više narušavaju povjerenje javnosti u institucije. Naša procjena je da se ovakvo stanje neće popraviti bez značajnih promjena u strukturi, ulozi i članstvu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Djelujući kao centralno samoupravno tijelo za cjelokupno pravosuđe, VSTV BiH, i kao institucija i njegovi pojedinačni članovi, moraju uvijek primjenjivati i demonstrirati najviše profesionalne i etičke standarde. Niko, uključujući nosioce najviših pravosudnih funkcija, nije iznad zakona”, kazali su iz OSCE-a za N1.

Kako su naveli, Misija OSCE-a u BiH poziva nadležna tijela da temeljito i brzo istraže sve navode o korupciji i nedoličnom ponašanju bilo kojeg člana VSTV-a.“