Home Vijesti BiH EU: Pozivamo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da uvaži stavove o podnošenju ostavke

EU: Pozivamo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da uvaži stavove o podnošenju ostavke

742
0

EU: Pozivamo predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da uvaži stavove o podnošenju ostavke

“Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati ​​najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer”, naveli su na početku iz EU.

Dalje navode da je, nažalost, ugled ove institucije ozbiljno poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika.

“Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća ponudila stvarnu i kritičku raspravu”, dodali su.

Iz EU pozivaju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

“Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču ​​neovisnosti i integriteta pravosuđa”, zaključeno je.

Podsjetimo, danas je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na hitnoj sjednici donijelo tri zaključka, a Milan Tegeltija do daljnjeg ostaje predsjednik. U trećem zaključku navedeno je kako će o ostavci odluku donijeti sam Tegeltija.