Home Vijesti BiH Disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca kao test za VSTV

Disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca kao test za VSTV

730
0
Ranko Debevac

Disciplinske tužbe protiv Tadić i Debevca kao test za VSTV

Izvor: Detektor.ba |Autor: Emina Dizdarević

Disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca predstavljaju test za Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), ali i zabrinutost jer se protiv dva funkcionera pravosuđa na državnom nivou podižu tužbe, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su potvrdili da nisu zatražili suspenziju predsjednika suda niti glavne tužiteljice.

U petak su iz Ureda saopćili da su protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca podnijeli disciplinske tužbe.

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, saopćeno je iz UDT-a.

Kako je saopćeno iz Ureda, tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “namjerno davanje lažne (…) informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto”, kao i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) za BIRN BiH kaže da je disciplinska tužba protiv Tadić trebala uslijediti mnogo ranije, jer su oni kao organizacija podnosili prijavu protiv nje zbog neprimjerenog ponašanja i rušenja ugleda institucije.

Ona smatra da Tadić već godinama koristi instituciju za lične obračune i da je dozvolila previše političkog uticaja na Tužilaštvo.

“Svakako je pozitivno da je tužba podnesena od strane UDT-a bez obzira na različite vrste pritisaka koje su trpili u prethodnom periodu. Upravo iz razloga što su tražili očitovanje od Tužilaštva i što su pripremali samu tužbu. S druge strane, navodi koji su stavljeni u tužbi protiv predsjednika Suda su ozbiljni i trebaju svakako biti razmatrani”, navodi Korajlić i dodaje da je bitno vidjeti sada da li će se same disciplinske komisije jednako i objektivno odnositi prema oba slučaja.

Ovo će biti veliki test za VSTV, odnosno za disciplinsku komisiju i u prvom i drugom stepenu, kaže ona i dodaje kako će biti zanimljivo vidjeti koje će se mjere na kraju izreći. Ona smatra da je dosadašnja disciplinska politika VSTV-a bila blaga. Korajlić je podsjetila da je ovo treći državni tužilac koji je predmet postupaka, disciplinskih i krivičnih.

“To je poražavajuće za ovakvu instituciju”, navodi ona.


Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

Advokat Asim Crnalić za BIRN BiH kaže da nije prijatna situacija ako je disciplinski tužilac podnio prijave protiv glavne tužiteljice i predsjednika suda, što za njega predstavlja znak za veliku uzbunu, ne samo zato što su tužbe podnesene, već da se došlo u situaciju da se podnose tužbe.

“Povodom saznanja da su podnesene tužbe kao pravnik sam zabrinut jer se protiv dva funkcionera pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine dižu disciplinske tužbe i na kraju će se pokazati jesu li osnovane ili nisu, ali sama činjenice da su podignute tužbe mene zabrinjava”, dodaje on.

On kaže da se podnesene disciplinske tužbe mogu ocjenjivati na dva načina – kao obračun disciplinskog tužioca sa visokim funkcionerima pravosuđa, a drugi način je da Ured disciplinskog tužioca korektno radi svoj posao pa ne preza ni od toga da podigne tužbe i protiv najviših pravosudnih funkcionera.

Pravni stručnjak Vehid Šehić smatra da treba podnijeti disciplinsku prijavu, pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi stvarno činjenično stanje na osnovu čega treba donijeti i adekvatnu odluku, ukoliko je došlo do povrede od glavne tužiteljice i predsjednika kod njihovih profesionalnih obaveza kao nosilaca najvažnijih funkcija u pravosuđu.

“Već duže vrijeme se govori o određenim stvarima koje se stavljaju na teret predsjedniku suda i glavnoj tužiteljici pa je bilo i za očekivati da dođe do ovog postupka, koji je jako bitan da bi se stvarno činjenično utvrdilo šta su oni prekršili u vršenju svoje službe. I na osnovu toga donijeti adekvatnu odluku”, rekao je Šehić za BIRN BiH.

Predsjednik suda BiH Debevec je za BIRN BiH kazao da nema komentar za podnesenu tužbu, dok iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na upit.

Iz UDT-a su za BIRN BiH odgovorili da disciplinskom tužbom nisu tražene suspenzije za Tadić i Debevca, dodavši da ne isključuje mogućnost da Prvostepena disciplinska komisija, po službenoj dužnosti, privremeno udalji od vršenja dužnosti nosioca pravosudne funkcije primjenom Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Prema ovom Zakonu, Prvostepena disciplinska komisija Vijeća može privremeno udaljiti sudiju ili tužioca po službenoj dužnosti, na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca ili na zahtjev predsjednika suda ili glavnog tužioca koji je nadređen tom sudiji ili tužiocu.