Home Vijesti Svijet Dozvola Švedskoj da ispita Assangea

Dozvola Švedskoj da ispita Assangea

1177
0

Ekvador je saopćio da će dozvoliti švedskoj vladi da ispita osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji se od 2012. godine nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora je objavilo da će se u narednim sedmicama precizirati procedure oko ispitivanja Assangea u Ambasadi u Londonu i da će tada doći do sastanka, prenio je AFP.

Švedska je u junu zatražila da intervjuira Assangea, prenosi Tanjug.

Assange je u utorak podnio žalbu na odluku Okružnog suda u Štokholmu, koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih djela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja negira.

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Assangea o navodima dvije bivše volonterke WikiLeaksa.

Assangeova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba da istražuje okolnosti događaja u što kraćem roku, a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog treba da budu svedene na minimum.

Dvije Šveđanke optužile su Assangea za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog djela tek poslije ispitivanja.

Švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Assangea od 2010. godine.

Britanski sud je 2011. godine donio odluku o ekstradiciji Assangea u Švedsku, poslije čega je utočište pronašao u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se i sada nalazi.

Njegovo izručenje traže i Sjedinjene Američke Države, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD-u.

 

 

Izvor: Agencije