Home Vijesti BiH Kakve su mogućnosti Bosne i Hercegovine za nabavku respiratora i opreme?

Kakve su mogućnosti Bosne i Hercegovine za nabavku respiratora i opreme?

755
0

Kakve su mogućnosti Bosne i Hercegovine za nabavku respiratora i opreme?

Piše: A. Omerović

Klinički centar u Sarajevu 18. marta pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, od firme Cubicus iz Sarajeva naručio je 40 respiratora. Vrijednost nabavke više od tri miliona maraka. Rok za isporuku respiratora bio je pet do sedam dana, odnosno najkasnije do 28.marta.

Vlasnik i direktor firme Cubicus Denis Đulalić na pitanje Žurnala da li su respiratori isporučeni KCUS-u nije želio odgovoriti jer je firma, kako kaže,  još uvijek pod ugovornom obavezom.

Kako saznaje Žurnal, respiratori još uvijek nisu isporučeni. Problemi u isporuci respiratora ne treba da iznenađuju. Trenutno je na svjetskom tržištu beskrupulozna borba za nabavku ne samo respiratora već  i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa.

Izrael je angažovao Mossad za nabavku medicinske opreme i respiratora, zemlje članice Europske unije uvele su zabrane na izvoz medicinske opreme. Kakva je europska solidarnost u borbi protiv pandemije najbolje pokazuje slučaj Italije. Do 14. marta niti jedna članice EU nije donirala ništa od medicinske opreme za pomoć Italiji. Prve donacije stigle su od Kine. Srbija je nedavno zaustavila isporuku respiratora za Crnu Goru. Ambasada Srbije u Podgorici navela je da respiratori nisu konfiskovani već  “po zakonitoj proceduri i ugovoru kupljeni”. Kako god, Crna Gora ostala je bez naručenih respiratora.

Polovinom marta Češka je zaplijenila oko 680 hiljada zaštitnih  maski koje su iz Kine trebale stići u Italiju. Pored zaštitnih maski oduzeti su i respiratori.

Prema izvještajima francuskih medija, francusku narudžbu medicinske opreme iz Kine na aerodromu su presreli Amerikanci. Umjesto u Francusku oprema je otišla u Sjedinjene Američke Države. Njemački ministar unutarnjih poslova rekao je da je zabranio izvoz opreme za medicinsku zaštitu poput maski i rukavica.  Emmanuel Macron najavio je da će Francuska rekvizirati sve proizvedene maske za lice, de facto zabrana izvoza, a češki ministar zdravstva Adam Vojtech zaustavio je izvoz dezinficijensa.

Za nabavku medicinske opreme za Izrael zadužen Mossad

Kako prenosi The Times of Israel  24.marta  je emitirana je  istraživačka priča  Kanala 12 u kojoj je šef tehnološkog odjela izraelske obavještajne službe Mossad rekao da su zemlje u žestokoj, prikrivenoj borbi da pod svaku cijenu preuzmu kontrolu nad ograničenom isporukom respiratora.

Mossad, koji ima zadatak da osigura medicinsku opremu iz inozemstva iz neodređenih zemalja usred nestašice širom svijeta, pomogao je u nabavci 25.000 N95 respiratornih maski, 20.000 kompleta za testiranje virusa, 10 miliona hirurških maski i 700 kombinezona za radnike koji obično obavljaju početno testiranje za virus.

Ja sam nadgledao mnoge operacije u svom životu i nikada se nisam bavio tako složenom operacijom,” rekao je Mossadov oficir, identifikovan samo nadimkom “Het”.

Imali smo zemlju u Evropi u koju su naši kamioni stigli na vrata fabrike, ali druga evropska država je bila ispred nas i tovarila je. Imali smo i situaciju da smo imali opremu koju smo kupili u avionu, ali je ona trebala biti istovarena jer avion nije dobio dozvolu da poleti zbog embarga. Mi koristimo svoje posebne veze da bismo pobijedili u trci i možda učinili ono što radi cijeli svijet – položimo ruke na zalihe koje su naručili drugi“, kazao je Mossadov oficir.

Amerikanci “preuzeli” medicinsku opremu Francuzima

Problem sa nabavkom maski i ostale medicinske opreme u svijetu najbolje prikazuje slučaj Francuske. Od početka pandemije koronavirusom Francuska je naručila milijardu medicinskih maski, četvrtina te narudžbe je iz Kine. Prema pisanju francuskih medija Sjedinjene Američke države “ukrale” su francusku narudžbu medicinske opreme. Maske koje je naručila Francuska iz Kine u posljednjem trenutku prilikom utovara na aerodromu i po znatno većoj cijeni kupile su Sjedinjene Američke Države.

Amerikanci plaćaju i četiri, pet puta više od nas i to u kešu”, rekao je za francuske medije Jean Rottner, šef francuske istočne regije, jednog od područja koje je najteže pogođeno pandemijom koronavirusa u ovoj državi.

Maske postaju oskudne i Amerikanci ih kupuju gdje god ih nađu, bez obzira na cijenu. Plaćaju dvostruko više u gotovini prije nego što uopće vide robu. Ne možemo si to priuštiti, da plaćamo unaprijed. Očito smo s proizvođačima potpisali ugovore, ali u normalnoj situaciji. Kina je posljednjih dana blokirala i niz isporuka. To je utrka protiv vremena pronaći pouzdanog proizvođača, a onda način da nam narudžbu pošalju”, kazali su vladini izvori za francuske mediji.

Francuska je ranije zaplijenila sve maske iz skladišta jednog od najvećih uvoznika zaštitne medicinske opreme u Evropi. Oko šest miliona maski je bilo u skladištu. Milion maski trebalo je biti isporučeno, po ugovoru o prodaji, Francuskoj, Italiji i Španiji. Ostatak od pet miliona maski trebao je biti isporučen Belgiji, Holandiji, Portugalu i Švicarskoj. Umjesto toga, Francuska ih je zaplijenila za svoje potrebe.

Zabrana izvoza medicinske opreme i lijekova u svijetu

Prema izvještaju “Rješavanje covid-19 zajedno: dimenzija trgovinske politike” koje je uradio tim sa Sveučilišta u St. Gallenu u Švicarskoj za Global Trade Alert (GTA) do 21. marta 2020.godine, ukupno 54 vlade su provele neku vrstu ograničenja izvoza medicinske opreme i lijekova povezanih s pandemijom COVID-19.

Bugarska, Francuska, Indija, Indonezija, Saudijska Arabija, Republika Koreja, Tajvan, Tajland, Turska i Velika Britanija provele su višestruko ograničenje izvoza, često proširivši opseg ili povećavajući odredbe izvoznih ograničenja. Ništa pravednija nije ni činjenica da su Kina, Tajvan i Njemačka ublažile izvozna ograničenja u određenoj mjeri. Ipak, smjer putovanja je jasan – vlade postavljaju prepreke stranim kupcima vitalnih medicinskih potrepština”, navodi se u izvještaju.

Polovinom marta povjerenik za unutrašnje tržište EU Thierry Breton obratio se ministrima država članica žaleći se da jednostrane mjere koje provode vlade EU narušavaju slobodan protok osnovne medicinske opreme unutar unije. Priznao je da su neke od tih mjera još uvijek na snazi.

Europska komisija 14. marta donijela je uredbu kojom se ograničava izvoz izvan EU pet kategorija zaštitne opreme koje koristi medicinsko osoblje: zaštitnih naočala i vizira, zaštitnih naočala, opreme za zaštitu usta i nosa, zaštitne odjeća i rukavica. Uredba se u početku primjenjivala na sve zemlje koje nisu članice EU, uključujući preferencijalne partnere, ali su države EFTA-e, Island, Norveška, Švicarska i  Velika Britanija kasnije izuzete.  U uredbi je navedeno da se izvoz određenih količina tih proizvoda može odobriti u posebnim okolnostima, na primjer kao pomoć trećim zemljama, ovisno o potrebama država članica.

U izvještaju je navedeno da uvedena ograničenja na izvoz medicinskih potrepština najveće posljedice će imati za zemlje u razvoj.

(zurnal.info)

Previous articleBudnjini vodomjeri začepili budžetske prihode
Next articleUstavni sud FBiH: Član 9 Zakona o izmjeni Zakona o radu je neustavan