Home Vijesti Regija Lobiranje Slovenije protiv bh. proizvoda

Lobiranje Slovenije protiv bh. proizvoda

870
0
Samo dugovi preduzeća TUŠ veći su od 10 miliona maraka. Zbog dugova TUŠ-a prema domaćim dobavljačima i proizvođačima, oglasila se firma Menprom. TUŠ je napravio, pa ostavio ogromna dugovanja koja se kreću preko 10,3 miliona eura, pokušavajući se pri tome nekorektno povući sa bh. tržišta i na taj način ostaviti višemilionski dug građanima naše zemlje.
U momentima kada u našoj zemlji kreće nova kampanja za promociju i kupovini domaćih proizvoda, strane diplomate nastavljaju sa svojom kampanjom kojom domaće političare lobiraju da favorizuju njihove proizvode. U akciji prednjači Slovenija koja inče preko svojih kompanija duguje milione maraka u našoj zemlji, objavila je TV1.
“Kompanija Tuš na čelu sa Mirkom Tušem, 2009. godine, svjesno je poslovanje prebacila na firmu Tuš Trade čiji je početni kapital samo 2.000 KM. Time je započeta velika prevara, s obzirom na činjenicu da se jasno radi o organiziranom kriminalu i prevari u privrednom poslovanju, te utaji poreza. Privrednici, među kojima i Menprom, su još u oktobru 2014. godine, Tužilaštvu BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana te preduzeća Tuš d.o.o. i Tuš Trade Bihać”, navode iz Menproma.

U prijavi je predloženo preduzimanje hitnih privremenih mjera, među kojima zabrana bilo kakvih statusnih promjena navedenih preduzeća. Slučaj je proslijeđen i Tužilaštvu BiH. No, reakcije nema. Ukoliko je ne bude iz Menproma će pozvati na bojkot slovenskih proizvoda. Firme i vlast Tuzlanskog kantona dobro su na svojoj koži osjetili kako rade Slovenci. Izvršna vlast ovog kantona najjači je zagovornik zaštite domaćeg. Kantonalni premijer kaže da postoje dva pravca zaštite.

“Prvi je zaštita domaćeg kroz kupovinu domaćeg, ali i favoriziranje kroz zakonsku regulativu, a drugi, kada je u pitanju investiranje stranih kompanija ovdje, moraju se osigurati potrebne garancije da se ovakve stvari ne bi u budućnosti dešavale, kao što je slučaj s kompanijom Tuš”, naveo je Bego Gutić, premijer TK.

Nije ovo prvi put da Slovenija vrlo otvoreno podriva privredu BiH. Kada je Kanton Tuzla odlučio zaštititi domaću farmaceutsku industriju, ambasadori, među ostalima i Slovenije, izvršili su direktan pritisak na čelne ljude toga kantona. Premijer Gutić diplomatama odgovara diplomatski.

“Ne doživljavam to kao pritiske nego kao njegov posao. Mislim da je to bio dobar vjetar u leđa i ostalima kantonima. Neki su i tražili da dostavimo način i proceduru kako je to urađeno ovdje u Tuzli”, dodao je Gutić.

S obzirom da su i drugi kantoni najavili da će slijediti primjer Tuzlanskog, slovenski ambasador, kako saznajemo, ovih je dana u živoj aktivnosti. Istovremeno pokušava ugasiti požare koje je iza sebe ostavio TUŠ te zapaliti nove u drugim industrijskim granama. To Slovenci dakako ne mogu uraditi sami, na domaćim je akterima da prepoznaju ovu opasnost – jer kako kaže nova kampanja Udruženja kupujmo domaće: Domaće ili strano, nije ti to isto.

 

Izvor: Vijesti.ba