Home Vijesti BiH Milorad Dodik najavljuje referendume o raznim pitanjima u 2016. godini

Milorad Dodik najavljuje referendume o raznim pitanjima u 2016. godini

257
0

“Referendum kao instrument demokratskog odlučivanja ne može biti uskraćen jednom narodu”, rekao je Dodik, navodeći da je ovo pravo zagarantirano Poveljom UN-a.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Narodna skupština RS-a na jednom od narednih zasjedanja, vjerovatno prvom sljedećem, donijeti odluku o održavanju referenduma o Danu Republike koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je prisustvovao današnjem sastanku Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS-a s bivšim predsjednicima parlamenta Momčilom Krajišnikom, Draganom Kalinićem, Petrom Đokićem, Dušanom Stojičićem i Igorom Radojičićem.

Istaknuo je da postoje “političke siledžije iz međunarodne zajednice koji to pravo osporavaju”, ali da to neće trajati dovijeka i da će morati da pobjedi pravo da narod odlučuje.

Najavio je da će se počevši od ove godine u RS provoditi referendumi u kontinuitetu o raznim pitanjima, “svidjelo se to kome ili ne”.

Dodik je odgovarajući na pitanja novinara istaknuo da cilj nije da se mijenja Ustav BiH nego da se regulira pitanje Ustavnog suda BiH, “što je trebalo biti učinjeno prije 15 godina”.

Govoreći o izjavi Miroslava Lajčaka, ministra za vanjske poslove Slovačke, o negativnim posljedicama za organizatore referenduma, Dodik je kazao da je nije pročitao, ali da je “intervencionizam stranaca i bavljenje našim unutrašnjim pitanjima prevršilo svaku mjeru”.

Čubrilović je istaknuo da je cilj današnjeg sastanka bila razmjena mišljenja navodeći da je Dodik imao obraćanje o aktuelnoj političkoj situaciji.

Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik parlamenta RS-a kazao je da je osnovni zaključak današnjeg sastanka da svi u RS-u trebaju raditi na jedinstvu naroda i jedinstvu u očuvanju RS-a.

Istovremeno Dragan Kalinić je naveo da mu je kao bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS-a bolna činjenica da ova institucija “često liči na željeznički peron”. Savjetovao je vladajućoj koaliciji i opoziciji da ne rade na svoju štetu jer “trenutna situacija najviše šteti integritetu RS-a i dignitetu NSRS-a”.

Izvor: radiosarajevo.ba