Home Vijesti Svijet Moguće tužbe protiv S. Arabije zbog napada 9/11

Moguće tužbe protiv S. Arabije zbog napada 9/11

981
0

Američki Senat usvojio je zakon koji bi trebao omogućiti preživjelima i porodicama žrtava u napadu 11. septembra 2001. godine da tuže i traže odštetu od vlade Saudijske Arabije.

Zakon, poznat pod imenom Pravda protiv sponzora terorizma (JASTA), jednoglasno je usvojen u Senatu.

Međutim, njega treba još usvojiti Predstavnički dom i potpisati američki predsjednik Barack Obama, kako bi se mogle pokrenuti tužbe na federalnom sudu u New Yorku.

Bijela kuća bi trebala do juna odlučiti da li će objaviti dijelove povjerljivog materijala iz izvještaja Komisije o napadima na SAD 11. septembra 2001. godine, izjavio je krajem aprila bivši američki senator Bob Grem, koji je učestvovao u kongresnoj istrazi o tim napadima.

Povjerljivi odlomci zvaničnog izvještaja o napadima iz 2001. godine važni su zbog spora o tome da li će Amerikanci moći tužiti Vladu Saudijske Arabije za naknadu štete, navodi Reuters.

Rijad negira bilo kakvu umiješanost u napade.

 

Odbačene dosadašnje tužbe

Sud u New Yorku je 2015. godine odbacio tužbu protiv Saudijske Arabije, koju su podigle porodice žrtava napada 11. septembra, tvrdeći da je ta država materijalno podržala članove Al-Kaide koji su ih izveli.

Većina od devetnaest Al-Kaidinih napadača koji su učetvovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije.

Sud je već dva puta donosio istu presudu, u skladu s federalnim zakonom koji suverenim državama omogućava imunitet.

Žalbeni sud u New Yorku je 2013. godine ipak odlučio ponovno pokrenuti postupak, jer je 2011. godine, u sličnom slučaju, sudija dopustio tužbu protiv Afganistana, međutim, sud je donio istu odluku.

Jedanaestog septembra 2001. godine 19 pripadnika Al-Kaide su otela četiri putnička aviona.

Dva su udarila u nebodere Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, treći u Pentagon, dok se četvrti srušio na prazno polje u Pensilvaniji. U napadima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

 

 

Izvor: Agencije