Home Vijesti BiH Nakon odluke Ustavnog suda BiH – Republika Srpska knjiži vojnu imovinu na...

Nakon odluke Ustavnog suda BiH – Republika Srpska knjiži vojnu imovinu na BiH

936
0

Nakon odluke Ustavnog suda BiH – Republika Srpska knjiži vojnu imovinu na BiH

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju RS u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku na BiH. Iz RS stižu oštre reakcije, najavljuju da neće knjižiti imovinu na BiH. OHR traži sprovođenje presude.

U martu 2012. godine, novinarima su se u Banjaluci, nakon sastanka obratili lideri šest najjačih partija u BiH. Na papiru je bio usaglašen dogovor u vezi sa perspektivnom vojnom imovinom koja „treba da bude knjižena u vlasništvo organa odbrane BiH”. Prema tom sporazumu, Savjet ministara BiH u roku od 60 dana trebao je utvrditi koja je neperspektivna vojna imovina potrebna organima BiH. Tako je dogovoreno da ona imovina u kojoj funkcionišu organi BiH bude automatski uknjižena a sva ostala će ići na druge, niže nivoe vlasti.

Još jedan referendum?

S druge strane, ne tako davno, Dodik je najavio održavanje referednuma o članstvu u NATO savezu: „NATO jeste organizacija koja je moćna, jaka i snažna. I treba dobro odmjeriti na koji se način taj proces odvija. Ali vi ne možete ljudima isključiti mogućnost da oni odlučuju o tome. Ako narod ima negativnu percepciju prema NATO-u, neće se kretati u tom pravcu“.

Ni iz Geodetske uprave ne stižu vijesti na osnovu kojih bi se moglo očekivati knjiženje vojne imovine.

„Utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u presudi Suda BiH pa navedena presuda nije sprovodiva u evidencijama o nepokretnostima koje vodi Uprava, odnosno Područna jedinica Han Pijesak“, rečeno je u Geodetskoj upravi RS.

Iz OHR je saopšteno da RS mora omogućiti knjiženje sveukupne perspektivne vojne imovne koja se nalazi na teritoriji RS te u tom kontekstu moraju sprovesti i odluku Suda BiH u predmetu Han Pijesak.

„Osim toga mora se provesti i Odluka Ustavnog suda BiH iz 2012. godine koja se odnosi na šira pitanja vlasništva nad državnom imovinom”, saopšteno je iz OHR-a.

Opstrukcija očekivana

Pet godina kasnije Ustavni sud BiH riješava pitanje vojne imovine tako što je odbacio apelaciju Paravobranilaštva RS da se na BiH knjiži vojna imovina u Han Pijesku, Veliki Žep. Reakcije iz RS su očekivano oštre. Najave govore da RS, odnosno Geodetska uprava, neće sprovesti odluku Ustavnog suda BiH i knjižiti vojnu imovinu.

„Ova odluka Ustavnog suda BiH, postaje validna kada se upiše u katastar RS. To je ono što Geodetska uprava RS sada treba da uradi. Da li će to i uraditi, to je sada više političko pitanje. Ali tek nakon toga ta imovina prelazi u vlasništvo, odnosno na korištenje BiH“, kaže za DW vojno politički analitičar, Đuro Kozar, navodeći da očekuje opstrukcije od vlasti RS kada je riječ o knjiženju vojne imovine.

Da će opstrukcija biti pokazuju i reakcije predstavnika vlasti u RS, mada je i ovaj slučaj bio povod za mali verbalni rat između opozicije i vlasti u RS. Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da se radi samo o još jednoj političkoj odluci i da se zbog toga, kako je rekao, neće dozvoliti otimanje teritorije Republike Srpske. Tvrdi i da se na ovaj način želi upisati više od 20 perspektivnih vojnih lokacija kao imovina BiH i time narušiti Dejtonom utvrđen teritorijalni omjer 51 odsto Federacija BiH, 49 odsto Republika Srpska.

Nema promjene teritorije

„Zbog toga odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire u temelje Dejtonskog sporazuma. Pozivam srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da učini sve da se pitanje imovine vrati na dogovor lidera iz 2012. godine i spriječi praksu suda kojom se otima imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik povodom odluke suda.

„Na ovaj način ne mijenja se teritorijalni odnos u BiH između RS i Federacije BiH, samo što se država pojavljuje kao vlasnik. Ona ne uzima dio teritorije. To vam je isto kao da odete u neku evropsku zemlju, kupite stan, postanete njegov vlasnik i to je to. Niste dobili dio države kupovinom te nekretnine”, objašnjava Kozar.

Ministarstvo traži knjiženje

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je posredstvom Pravobranilaštva BiH informisano o odluci Ustavnog suda BiH o apelaciji koja se tiče pitanja vlasništva nad Stacionarnim komunikacijskim čvorištem Veliki Žep kod Han-Pijeska.

„Kako smo informisani, odluka je konačna i obavezujuća, a njeno provođenje će u skladu sa zakonom zahtijevati Pravobranilaštvo BiH, kao zakonski zastupnik MO BiH”, kaže Uma Sinanović iz Ministarstva odbrane BiH navodeći da ne žele dalje da komentarišu odluku suda.

Pojedini političari iz Federacije pozvali su Predsjedništvo BiH da informiše NATO da je ispunjen i posljednji uslov iz Talina, da je otklonjenom preprekom ispunjen i posljednji uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

NATO: „Nedovoljno za aktivaciju MAP-a”

Odluku Suda BiH pozdravio je i NATO štab u Sarajevu: „Donesena odluka nije dovoljna za aktiviranje MAP-a, ali je korak ka ispunjavanju uslova iz Talina. U skladu sa jasnom porukom generalnog sekretara NATO-a tokom njegove posjete BiH u februaru ove godine, uknjižba 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništvo države ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za BiH”, saopšteno je iz NATO štaba.

Da li će odluka biti sprovedena zavisiće isključivo od vlasti u Banjaluci ali je stav analitičara jasan kada je riječ o poštovanju odluka Ustavnog suda BiH i obaveznosti njenih sprovođenja. Međutim, poručuju da postoji preko 90 sudskih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu sprovedene, što samo govori na koji način funkcionišu institucije u ovoj zemlji. Inače u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine Federacija BiH je do sada uknjižila 24 lokacije na državu dok se još čeka na RS da počne sprovođenjem ranijeg dogovora, uključujući i sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

DW

Previous articleBradara i osam savjetnika
Next articleBiH pravosudni sistem se urušava kako bi se nesmetano provodio kriminal tvrdi Mektić