Home Vijesti BiH Odgoda lokalnih izbora teško ostvariva

Odgoda lokalnih izbora teško ostvariva

274
0

U rješavanje ili daljnje kompliciranje problema Mostara u Izbornom zakonu uključili su se predstavnici Srba, dok istodobno Interresorna radna skupina, kojoj je Mostar jedna u nizu stavki, nije uspjela napraviti značajniji iskorak očekujući očigledno dojavu s viših razina političkih elita, koje još uvijek nema, piše Večernji list BiH.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je kako još uvijek nema konkretnih dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH te kako je odgoda lokalnih izbora teško ostvariva.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, koja je jučer sudjelovala na sastanku Interresorne radne skupine, ocijenila je kako je ovo tijelo uspjelo prijeći sva poglavlja, ali da je to bilo iznošenje prijedloga.

– Mi smo prošli sva poglavlja Izbornog zakona i na izvjestan način se konzultirali oko tih pitanja. Svatko je iznio svoja promišljanja. U određenim tehničkim pitanjima smo postigli usuglašavanja, ali se uistinu radi o malim korekcijama – kazala je Krišto.

Po njezinim riječima, za sva pitanja koja se tiču biračkih odbora, otvorenih i zatvorenih lista, komu pripada mandat – stranci ili izabranom zastupniku, preferencijalnim glasovima, ni oko čega ne postoji usuglašeno stajalište.

– Budući da na političkoj razini, koliko mi je poznato, nema dogovora, ni Interresorna radna skupina ne može napraviti iskorak u tome smislu – objasnila je Krišto.

Što se tiče nekih krupnijih političkih pitanja, Krišto je kazala kako nemaju usuglašene nikakve stavove ni kada je u pitanju presuda Europskog suda za ljudska prava iz Stasbourga ni kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH.

– Istina da činimo sve, u ime HDZ-a BiH, kako bismo razgovorima na političkoj razini, a i u Interresornom povjerenstvu, ponudili rješenja koja su, ja bih rekla, dobra za sve – navela je Krišto.

Po njezinim riječima, odgoda lokalnih izbora se sada čini teško ostvarivom jer bi cjelokupna izmjena zakonodavstva morala biti gotova do kraja ožujka, što uključuje i izmjenu Ustava.

Prema pisanju Večernjeg lista, svoju namjeru snažnijeg pozicioniranja Srba u Mostaru kroz izmjene Izbornog zakona iskazali su na jučerašnjem sastanku u Istočnom Sarajevu srpski dužnosnici.

– Dosad se imao dojam kako je to isključivo pitanje političkih stranaka iz druga dva naroda, bošnjačkog i hrvatskog, a mi smo danas htjeli jasno pokazati da u Mostaru postoji i snažna srpska zajednica – kazao je u sklopu jučerašnjeg sastanka član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Prema njegovim riječima, u Mostaru ima oko 9 500 registriranih birača iz reda srpskog naroda, dok stvarno u ovom gradu živi oko 5 000 Srba.

On je istaknuo kako izmjene Izbornog zakona trebaju osigurati da i srpska zajednica u Mostaru ima svoj utjecaj.

– Jedno od rješenja je pronaći posebnu izbornu jedinicu u kojoj bi dominantno bili Srbi, druga bi mogla biti podjela Skupštine grada na dva dijela, jedan koji se bira po paritetu, a drugi po modelu jedan građanin – jedan glas. Rješenje može biti i formiranje posebnog tijela za nadzor proračuna – rekao je Ivanić, prenosi Večernji list BiH.

 

Izvor: Fena