Home Vijesti BiH Općinski sud u Tuzli: Doneseno rješenje za puštanje Besima Durakovića na slobodu

Općinski sud u Tuzli: Doneseno rješenje za puštanje Besima Durakovića na slobodu

428
0

Općinski sud u Tuzli je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK za produženje pritvora prema direktoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besimu Durakoviću (58) iz Gračanice i referentu za javne nabavke u Kantonalnoj upravi Šefiku Hodžiću (39) iz Srebrenika,  koji su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Za osumnjičene je određena mjera zabrane međusobnog sastajanja i kontaktiranja, na bilo koji način, sa ostalim osumnjičenim iz naredbe o provođenju i proširenju istrage Kantonalnog tužilaštva TK. Navedena mjera zabrane može trajati dok za to postoji potreba, a njena opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca, saopćeno je iz Općinskog suda Tuzla.

Podsjećamo, protiv Besima Durakovića u Kantonalnom tužilaštvu je otvoreno nekoliko istraga koje su odnose na zloupotrebe u javnim nabavkama, korupciju i primanje mita. U augustu prošle godine Vlada Tuzlanskog kantona protiv Durakovića je pokrenula disciplinski postupak zbog zloupotreba u javnim nabavkama tokom odabira firmi koje su servisirale službena vozila Kantonalne uprave za inspkecijske poslove.

Postoji sumnja da je Duraković od 2009. do 2015. godine donio više odluka o javnoj nabavci za isporuku auto-dijelova i servisiranje vozila Kantonalne uprave, dok je za dobavljača izabran auto-servis s područja Gračanice, iako nije ispunjavao uslove iz konkurentskog zahtjeva kao ostali ponuđači, piše Srna.

Auto-servis je više puta fakturisao usluge za auto-dijelove i servisiranje koje nikada nije isporučio ili obavio, u čemu je učestvovao i Hodžić. Tako je ovoj firmi omogućeno privbavljanje koristi od 31.000 KM.  Duraković i Hodžić su u septembru 2015. godine organizovali servisiranje vozila Uprave u drugim auto-servisima pokušavaući da na taj način prikriju dokaze u predmetu Tužilaštva.

Duraković je osumnjičen da je 2011. godine, prilikom inspekcijskog nadzora firme iz Živinica, koja se bavi otkupom i prodajom željeza i lima, posredovao kod inspektora zaduženog za inspekciju da u potvrdi o privremenom oduzimanju robe izostavi veći dio željeza i lima koji je ova firma prodala trećim licima. Na taj način pribavljena im je korist od 6.000 KM.

Na teret mu je stavljeno da je od 2012. do 2014. godine uticao na inspektora kantonalne uprave da ne provodi rješenje koje je donio, kao i rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove i odluku Kantonalnog suda u Tuzli po žalbi na ovo rješenje koja je odbijena u vezi sa zabranom prometa i prodaje određenih roba na dnevnoj pijaci u Živinicama, koju vodi živinačko preduzeće “Komunalno”, navodi Srna.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uhapsili su Durakovića i Hodžića 21. oktobra prošle godine, nakon što je izvršen pretres objekata i lica u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, te privatnih objekata i automobila. Pretres je izvršen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Općinskog suda Tuzla.

 

ePravo

Previous articleSamir Aljukić, bivši komesar MUP-a TK, pušten na slobodu
Next articleUstavni sud FBiH odlučio: Sporna uredba nije u skladu s Ustavom – DF je bio u pravu