Home Pravosuđe Podignuta optužnica za poreznu utaju: Budžet BiH oštećen za 82.478,67 KM

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Budžet BiH oštećen za 82.478,67 KM

816
0

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Budžet BiH oštećen za 82.478,67 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Reč Fadila, rođenog 01.03.1960. godine u mjestu Ramoševo, općina Tutin, Republika Srbija, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, radeći kao direktor i odgovorno lice bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u privrednom društvu „Fess“ d.o.o. Sarajevo, u periodu mjeseca januara 2015. godine, izvršio utaju poreza.

Prema navodima optužnice, optuženi Fadil Reč izvršio je utaju PDV-a tako što je Upravi za indirektno oporezivanje BiH podnio poreznu prijavu za obračunski period od 01. do 31. januara 2015. godine, u PDV prijavi nije prikazao stvarnu vrijednost isporuke robe, te na taj način nije obračunao niti platio porez na dodatu vrijednost i time je oštećen budžet BiH u iznosu od 82.478,67 KM.

Optuženi je pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Tužilaštvo BiH