Home Vijesti BiH Predmet “Pravda” nas je dosad koštala 334.714 KM, a suđenje još nije...

Predmet “Pravda” nas je dosad koštala 334.714 KM, a suđenje još nije počelo

235
0

Predmet “Pravda” nas je dosad koštala 334.714 KM, a suđenje još nije počelo

Ovaj iznos je isplaćen advokatima za odbrane po službenoj dužnosti od pokretanja krivičnog postupka, naveli su u Kantonalnom sudu u Sarajevu

Suđenje u predmetu Pravda, u kojem je prvooptuženi ratni ministar policije Alija Delimustafić, do danas nije počelo. Optužnica je podignuta prije 27 mjeseci, a na statusnoj konferenciji održanoj još prošle godine, tužitelji su procijenili da će im trebati minimum pet sati da je pročitaju. No, tu priliku još nisu dobili.

(Ne)opravdani izostanci

Glavni pretres odgađan je 18 puta iz razloga što nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke, stoji u pisanom odgovoru koji smo dobili iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

– Razlog je zdravstveno stanje pojedinih optuženih, koji su uredno dostavili medicinsku dokumentaciju. Dakle, glavni pretresi su odgađani iz opravdanih razloga, kažu u Sudu.

Optužnica protiv Delimustafića obuhvatala je 38 optuženih i osam firmi, ali su se u međuvremenu neki od optuženih nagodili sa Tužilaštvom KS-a. U ovom predmetu, trenutno je 30 advokata po službenoj dužnosti.

VEZANI TEKSTOVI

– Od pokretanja krivičnog postupka advokatima za odbrane po službenoj dužnosti isplaćeno je ukupno 334.714,63 KM. Međutim, naglašavamo da se ovi troškovi odnose na sve radnje preduzete u svim fazama krivičnog postupka, odnosno fazama istrage, prethodnog saslušanja i glavnog pretresa. Također, ističemo da se navedeni iznos ne odnosi samo na pristup advokata pred sud ili na glavni pretres, nego i druge radnje preduzete od advokata shodno advokatskoj tarifi, ističu u sarajevskom Kantonalnom sudu.

Istovremeno napominju da su uveli praksu da ih branioci i optuženi prije glavnog pretresa obavijeste ukoliko neko nije u mogućnosti da pristupi glavnom pretresu kako bi ga mogli na vrijeme otkazati i tako izbjeći plaćanje troškova.

Kako smo ranije pisali, prema tarifi o nagradama i naknadama troškova za rad advokata, advokatima pripada naknada za pristup na glavni pretres, dok u slučaju odgode glavnog pretresa advokatu pripada nagrada 50 posto tarife za pristup.

Shodno Zakonu o krivičnom postupku FBiH, u slučaju neopravdanog dolaska optuženog na glavni pretres, sud izdaje naredbu za prinudno dovođenje optuženog, a u slučaju neopravdanog nedolaska branioca na glavni pretres sud ima mogućnost novčanog kažnjavanja.

Iz Ureda disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH potvrdili su nam da su vezano za medijske objave o postupanju u spomenutom predmetu registrovali predmet po službenoj dužnosti.

“Zbog povjerljivosti istrage, u ovom trenutku Ured ne može dati više informacija”, kažu u UDT-u.

Mućke sa nekretninama

Prvooptuženi Delimustafić, koji je dvije i po godine bio u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo (KPZ), pušten je u augustu prošle godine da se brani sa slobode. U zamjenu za slobodu određena mu je kaucija od milion maraka u vidu nekretnina. Istovremeno, određene su mu mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno adrese stanovanja.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu skupinu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić, nekretnine s umrlih osoba knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Osim njih, među optuženima su još i notari, pravobranioci, advokati, općinski službenici…

Izvor: Oslobodenje