Home Vijesti BiH Šta građanima donose izmjene Zakona o notarima iz 2019

Šta građanima donose izmjene Zakona o notarima iz 2019

808
0

Šta građanima donose izmjene Zakona o notarima iz 2019

Tim povodom razgovarali smo s notarom iz Sarajeva Ljubišom Markovićem i predsjednikom Advokatske komore FBiH Nikicom Gržićem.

Marković smatra da će se mnogi klijenti, zbog ranijih iskustava i veće sigurnosti, bez obzira na izmjene ponovo opredijeliti za notarski obrađenu ispravu.

“Što se tiče samih rješenja koji sadrži prijedlog zakona smatram da on ne doprinosi pravnoj sigurnosti, jer mislim da su se argumenti, koji su isticani u prilog izmjenama zakona, svodili na to da monopol notara ili ekskluzivitet treba prevazići i omogućiti svakome da napravi svoj ugovor”, kaže Marković za Klix.ba.

Odluka će biti samo na građanima

Podsjeća da danas svako može skinuti ugovor s interneta ili ga prepisati. Ističe da nije suština u ugovoru, već u zaštiti strana.

“Važno je da svaka strana u slučaju dobije tačno ono što je ugovorila. Prodavac da dobije prodajnu cijenu, a kupac da uđe u posjed. Ima mnogo sitnih tehničkih detalja koji su na raspolaganju notaru, kao naprimjer da zadrži ugovor dok ne dobijete novac, zatim da prodavac plaća ugovornu kaznu ako ne preda ključeve nekretnine u dogovorenom roku i da na osnovu notarske izvršne isprave realizujete brzo i efikasno na sudu”, objasnio je Marković.

Ukoliko Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdi odluku Zastupničkog doma, nabrojane mogućnosti notari više neće imati. Naš sagovornik kaže da je usko gledati samo formalnu stranu zaključenja ugovora.

“Ja kao notar, kada sam kupovao nekretninu, morao sam otići kod drugog notara, jer suština je, dakle, zaštititi obje ugovorne strane. To je poenta Zakona o notarima, kada se govori o ekskluzivnosti”, dodao je.

Kada je riječ o troškovima krajnjih korisnika, oni bi nakon izglasanih izmjena i dopuna Zakona trebali biti niži.

Ljubiša Marković smatra da će nakon nekog vremena, uprkos nižim cijenama, dio građana ponovo zahtijevati notarski obrađenu ispravu koja ostaje i dalje kao mogućnost. To pravda ranijim iskustvima i sigurnosti koju notarski obrađena isprava daje ugovornim stranama.

On ističe da je u javnosti sve predstavljeno kao neki sukob advokata i notara, što je, prema njegovom mišljenju, potpuno pogrešno i bespotrebno.

“Država je dala određene ovlasti, odnosno ekskluzivitet advokatima da zastupaju klijente na sudovima, a notarima za isprave. Pojavio se problem ekskluziviteta za isprave. Ja imam pravosudni ispit i notarski, ali vas ne mogu zastupati na sudu. To je normalno, jer država ima interes za nekoga ko je ovlašten i ima licencu”, kaže Marković i dodaje da se pomalo zaboravlja na interes krajnjih korisnika i na pravnu sigurnost.

Ukoliko izmjene i dopune stupe na snagu, moglo bi doći i do viška uposlenika u notarskim kancelarijama, smatra Marković.

“Prema sadašnjoj tarifi, ovjera notarskog potpisa je 4 KM, isto kao u općini, iako to rade moji uposlenici koji se finansiraju iz cijene usluge. U javnosti su malo zloupotrijebljeni iznosi prometa i prikazane zarade notara, pa se kaže da notari zarađuju milione, a u suštini nije tako”.

Uskladiti odredbe s evropskim pravom

Dodaje i da bi moglo doći do potpune izmjene koncepcije notarske službe.

“Koncepcija notarijata s notarski obrađenom ispravom, prelaskom na ovjeru
potpisa, ne zahtijeva teške ispite za notara, čak je i pitanje da li mora biti pravnik da ovjerava potpise i fotokopije. Stvar je kompleksna i gledalo se pojednostavljeno i ova rješenja ne idu u pravcu zaštite, jeftinije i sigurnije usluge na koju se svi pozivaju”, zaključio je Marković.

S druge strane, predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić je kazao da su advokati “za” notare, a ne protiv njih, ali da nemaju pravo na monopol.

Nama treba notarijat da se rasterete sudovi, ali se ne slažem da imaju ekskluzivitet na sastavljanje pravnih poslova gdje advokati po zakonu sastavljaju isprave. To je poniženje za nasu profesiju, jer smo istog obrazovanja. Advokati su za to da se usklade odredbe Zakona o notarima s evropskim pravom. Nigdje u Evropi, pa ni kod nas u Republici Srpskoj, notari nemaju ekskluzivitet”, rekao je Gržić za Klix.ba.

On ističe da je potrebno slobodno tržište, odnosno da klijenti sami odluče da li će ugovore sastaviti sami ili će otići advokatu ili notaru.

Rizik klijenta je taj da li će njegova isprava biti podobna za uknjižbu ili prijenos. To građanin sam ocjenjuje. Ali monopol koji su imali notari je neodrživ i nije u skladu sa evropskim pravom”, poručio je

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH je prošle sedmice usvojio set zakona koji se vežu za presudu Ustavnog suda, a tiču se notarske djelatnosti. Te izmjene i dopune Zakona o notarima krajnjim korisnicima, odnosno građanima će umanjiti troškove koje su do sada imali kada su morali ići kod notara zbog ovjeravanja potpisa i prepisa.

Izvor: Klix