Home Vijesti BiH Statističari traže objavljivanje rezultata popisa stanovništva do kraja godine

Statističari traže objavljivanje rezultata popisa stanovništva do kraja godine

734
0

Na sastanku u Sarajevu odlučili su da od Vijeća ministara BiH zatraže da izmjenama Zakona o popisu odredi novi rok za objavu rezultata. Oni traže da umjesto do 1. jula, rezultati budu objavljeni do kraja godine, izvijestila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Statističari u BiH već mjesecima ne mogu da dogovore ko su rezidentni, odnosno stalni stanovnici.

Iz Zavoda za statistiku bh. entiteta Republika Srpska tražili su da se u obzir uzme kriterij koji se odnosi na školovanje i zaposlenje u inostranstvu, što je za statističare na nivou Federacije i države bilo neprihvatljivo.

 

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković kazala je novinarima da je Centralni popisni biro zaključio da nema kapaciteta da se dalje raspravlja o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, zato što nema konsenzusa.

Zaključila je da se cijeli proces vraća na početak, odnosno da entitetski zavodi učestvuju u izradi ovog jedinstvenog programa za obradu podataka, a da Agencija za statistiku BiH u skladu sa zakonom utvrđuje takav program.

Posljednja sjednica Centralnog popisnog biroa održana je sredinom aprila, ali nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa, odnosno metodologije za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Previous articleFBIH: Gdje će ići oko 50 miliona KM duga od kladionica?
Next articleDanas je petak 13. – Zašto se ljudi boje ovog datuma?