Home Vijesti BiH SUDIJA TABAKOVIĆ: Tegeltijina ostavka nije dovoljna, kompletan VSTV mora biti smijenjen

SUDIJA TABAKOVIĆ: Tegeltijina ostavka nije dovoljna, kompletan VSTV mora biti smijenjen

652
0

SUDIJA TABAKOVIĆ: Tegeltijina ostavka nije dovoljna, kompletan VSTV mora biti smijenjen

Sudija Osnovnog suda u Brčkom Nedeljko Tabaković 7. decembra pred Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine istakao je da je rješenje u sistemskim promjenama i da strateški treba tražiti rješenja. Isto je ponovio i danas za Žurnal.

“Ostavka Milana Tegeltije na mjestu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH neće značiti ništa, ukoliko svi članovi ne budu smijenjeni. Situacija sa današnje sjednice to najbolje i pokazuje. Tegeltijino ponašanje je nevjerovatno ruganje narodima u BiH”, istakao je.

ŽURNAL: Šta nakon Tegeltije?

TABAKOVIĆ: Najbolje bi bilo formirati prelazno tijelo koje bi imenovalo nove članove Vijeća. To bi morali da budu moralni i kvalitetni ljudi, sa dugogodišnjim iskustvom u pravosuđu i bez mrlje u karijeri.

ŽURNAL: Da li je to i realno?

TABAKOVIĆ: Kada je Mektić (Dragan Mektić, poslanik SDS u parlamentu BiH op.a.) to predlagao, pređe se prvi stepenik, a onda to sve na drugom obore Milorad Dodik i Dragan Čović, jer im ovakav sistem odgovara.

ŽURNAL: Šta je sa Zakonom o VSTV-u BiH?

TABAKOVIĆ: Zakon hitno mora da bude izmijenjen i to ne podrazumijeva kozmetičke promjene, već radikalne. O tome sam govorio i pred parlamentarnom komisijom. Konkretno, u jednom od članova stoji da disciplinski mogu odgovarati predsjednici sudova, glavni tužilac, zamjenik glavnog tužioca, sudije i članovi Vijeća. Pazite, članovi Vijeća. Nigdje se ne spominje da to isto važi i za predsjednika i potpredsjednika Vijeća. Oni vuku konce i ovo bi bilo amnestiranje njihovih postupaka. Zaista mislim da mora doći neko ko će smijeniti ovu postavku koja odlučuje.

ŽURNAL: Ko bi mogao da povuče takav potez?

TABAKOVIĆ: To bi mogli, a i morali da urade stranci. Neralno je očekivati da bi to uradio bilo kod od naših političara. Potrebne su sistemske promjene.

TEGELTIJA POTVRDIO ODLUKU O OSTAVCI I UZ POZDRAVE NAPUSTIO SJEDNICU

Milan Tegeltija je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ponovio da je njegova odluka o ostavci na sve funkcije u tom regulatornom tijelu konačna i nepromjenjiva, ali da će sačekati da ona još formalno i tehnički bude sprovedena.

Odluku o ostavci je donio shodno jednom od zaključaka sa vanredne sjednice 3. decembra na kojoj je većina članova Vijeća zatražila njegovo odstupanje. Do toga je došlo nakon što se Tegeltija našao u središtu još jedne afere sa snimkom, o čemu je Žurnal ranije pisao.

“Predlažem da završimo danas i sutra ovu sjednicu, i da nakon toga tehnički ide moja ostavka”, izjavio je Tegeltija, prije nego se pozdravio i napustio sjednicu.

Poručivši da je njegova ostavka spremna u kancelariji, članove Vijeća je zamolio da ga obavijeste o tome kada treba da je preda Sekretarijatu, s obzirom na potrebu stvaranja uslova za nastavak funkcionisanja VSTV-a u smislu popune upražnjenih pozicija, zakazivanja sjednica i drugih tehničkih pitanja definisanih Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom.

Tegeltijinu ostavku tražili su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a iz Ambasade SAD-a u BiH ranije su izrazili razočarenje što je prvi čovjek VSTV-a i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji.

Žurnal je nedavno objavio detaljnu analizu o aferama, ali i spornim odlukama koje je VSTV donosio od momenta kada je Tegeltija imenovan u Vijeće u julu 2014., a zbog čega su često bili meta žestokih kritika domaće javnosti i međunarodnih predstavnika.

Podsjetimo i na video-snimak “Potkivanje” koji smo objavili u maju prošle godine, a u kojem Tegeltija sa Nerminom Aleševićem razgovara o predmetu aktivnom u Tužilaštvu KS. Nedavno je uslijedio i drugi snimak na kojem Tegeltija razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

ČEKA SE NA MIŠLJENJE PRAVNOG ODJELA

Članovi Vijeća su, nakon što je Tegeltija napustio sjednicu, otvorili brojna pitanja koja se tiču nastavka rada VSTV-a. Konstatovano je da ostavkom predsjednika ne prestaje rad VSTV-a, a članovi Vijeća su sjednicu zaključili na način da su od Pravnog odjela VSTV-a zatražili meritorno mišljenje kako bi se u novim okolnostima ishodila najoptimalnija rješenja.

(zurnal.info)