Home Vijesti BiH Tužilaštvo BiH zatražilo ukidanje presude Alkalaju

Tužilaštvo BiH zatražilo ukidanje presude Alkalaju

932
0

Tužilaštvo BiH je zatražilo ukidanje presude kojom je bivši ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj oslobođen krivice za nesavjestan rad u službi, dok je odbrana zatražila da se žalba odbije kao neosnovana.

Tužilaštvo BiH je predložio da se presuda ukine i ponovno održi pretres ili da se preinači i Alkalaj proglasi krivim.

Žalbu je uložilo zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede Krivičnog zakona.

Prema Tužilaštvu, prvostepeno vijeće je donijelo oslobađajuću presudu jer je Odbrana tvrdila da Alkalaj nije znao da krši zakon potpisivanjem rješenja i da time pribavlja imovinsku korist svojoj zamjenici.

“Da li prvostepena presuda znači da čelni ljudi u ministarstvima mogu biti oslobođeni odgovornosti na osnovu neznanja? Ja kao tužilac i čovjek to ne mogu da prihvatim”, istakao je tužilac Kasim Halilčević.

Prvostepenom presudom iz februara 2016. Alkalaj je oslobođen krivice da je svom zamjeniku Ani Trišić-Babić nezakonito odobrio novčani iznos od oko 13.500 maraka kao naknadu za rad u NATO koordinacijskom timu Savjeta ministara BiH.

Prema presudi, Alkalaj nije imao namjeru da prekrši odluku po kojoj takve naknade ne mogu biti isplaćene zamjeniku rukovodioca institucija BiH.

Odbrana je zatražila da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cjelosti.

Advokat Senka Nožica je navela je da su ovakve presude pred Apelacionim vijećem zbog olako podignutih optužnica.

Ona je dodala da je puno oslobađajućih presuda za korupciju zbog toga.

“Tužilac nije dokazao elemente krivičnog djela. Moj klijent je završio mašinski fakultet i od njega se nije očekivalo da poznaje pravilnike, jer zato postoje službe koje rade određene poslove”, kazala je Nožica.

Alkalaj nije pristupio ročištu, a Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku po žalbi.

http://www.forum-bosanskog-naroda.de

 

Izvor: Agencije