Home Vijesti BiH U četvrtak rezultati popisa stanovništva u BiH

U četvrtak rezultati popisa stanovništva u BiH

791
0

Sve urađeno po zakonu

Predstavnici koalicije “Domovina”, koja okuplja bošnjačke zastupnike u entitetskom parlamentu, ranije su odlučili napustiti rad NSRS-a.

Naveli su kako “ne žele slušati neprimjerenu raspravu o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini”.

Ranije je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao kako smatra da rezultate popisa treba u potpunosti odbaciti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je ranije istakao da se bespotrebno pravi problem u vezi s odlukom Jukića o metodologiji obrade podataka posljednjeg popisa stanovništva.

Iz Agencije za statistiku i Federalnog zavoda za statistiku ističu da je sve urađeno po zakonu i da će BiH imati međunarodno priznate rezultate popisa stanovništva.

Evropska unija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u BiH, koji je važan ne samo u kontekstu procesa evropskih integracija, već je i ključan za ekonomsko i socijalno planiranje.

 

Rezidentni stanovnici

Rezultati će biti objavljeni nakon mjeseci nesuglasica o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva, što je uzrokovalo i određene političke probleme.

U BiH još ne postoji jedinstven stav o obradi rezultata popisa stanovništva, jer bh. entitet Republika Srpska ne želi prihvatiti usvojenu metodologiju za obradu podataka, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

Narodna skupština RS-a je prethodno odbacila odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Na posebnoj sjednici poslanici su zaključkom obavezali Vladu i druge entitetske institucije te predstavnike u institucijama BiH da “aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage.

Naloženo je da, ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić do 25. juna ne povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, koju u RS-u smatraju nezakonitom, NSRS obavezuje entitetsku vladu i Republički zavod za statistiku da povuku predstavnike iz Centralnog popisnog biroa te zahtijeva da iz tog biroa budu povučena i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

NSRS je zadužio entitetsku vladu da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske, kako bi entitetski zavod mogao objaviti rezultate popisa.

Jukić je, nakon niza bezuspješnih pokušaja da se usaglase stavovi, 18. maja donio odluku o jedinstvenoj metodi za obradu podataka popisa iz 2013. godine kako bi rezultati bili objavljeni do finalnog roka 1. jula.

Rekao je kako je odluka u potpunosti usklađena s međunarodnim preporukama te da će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

Republika Srpska traži da ti ljudi budu tretirani kao nerezidentni stanovnici.