Home Vijesti BiH U Federaciji BiH 5.520 firmi koristilo kreditne olakšice zbog korone

U Federaciji BiH 5.520 firmi koristilo kreditne olakšice zbog korone

37
0

U Federaciji BiH 5.520 firmi koristilo kreditne olakšice zbog korone

SARAJEVO – Moratorijum na otplatu kredita ili druge posebne mjere, koje su banke u Federaciji BiH (FBiH) davale usljed pandemije virusa korona, koristilo je u prošloj godini ukupno 5.520 poslodavaca. Od Nove godine olakšice se ne mogu tražiti na ime „posebnih mjera“ koje su važile u prošloj godini, ali se klijenti mogu dogovarati direktno s bankama o načinu plaćanja rata kredita.

Poslodavci kojima je odobrena posebna mjera „grace period“ mogu koristiti isti do kraja 2021. godine, ako su podnijeli zahtjev za to do 31. decembra 2020.

“Klijenti kojima je odobren moratorijum imaju mogućnost za korištenje moratorijuma do sredine 2021. godine. Ako klijent nije predao zahtjev za odobrenje posebnih mjera do kraja 2020. godine i dalje postoji mogućnost da sa bankom ugovara prilagođene načine otplate u skladu sa postojećim regulatornim okvirom”, pojasnila je za CAPITAL portparol Agencije za bankarstvo FBiH Željka Stanić.

U Udruženju poslodavaca FBiH zadovoljni su odgovorom banaka na zahtjeve privrede.

“Ono što imamo od informacija s terena je da su banke davale moratorijume i odgode, u prvom valu pandemije, ko god je zatražio. Nisu čak išli u neke analize da li je kompanija u mogućnosti da vraća ili ne. Međutim, specifično je to da su ljudi shvatili da prolongiranje vraćanja kredita ustvari nosi svoje troškove, tako da je svima bilo u interesu da se ti krediti vraćaju”, naveo je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Dodao je da će ugostitelji i hoteli koji imaju velike kredite teško ove godine moći vratiti dugovanja, dok se ne popravi situacija u oblasti turizma.

“Na početku pandemije oko 25 odsto privrednih subjekata je zatražilo neki vid prolongiranja otplate kredita. To se kasnije svelo na manje od osam odsto. Generalno gledajući, posebne mjere su imale efekta, a privreda se ponijela dosta korektno”, istakao je Smailbegović.

U FBiH je, za posebne mjere, odobreno 83.507 zahtjeva, od čega se na fizička lica odnosilo 77.987, a ostatak na pravna lica.

Iz Agencije za bankarstvo su rekli da nisu zabilježeni značajniji propusti ili druge štetne pojave vezane za primjenu Odluka koje se odnose na oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID 19“.

Poteškoće koje su se javile u određenim slučajevima najvećim dijelom su vezane za probleme u procesu prijema i obrade zahtjeva.

Izvor: Capital.ba