Home Vijesti BiH Ukidanje “bijelog hljeba” na razmatranju u Domu naroda PSBiH

Ukidanje “bijelog hljeba” na razmatranju u Domu naroda PSBiH

303
0

Izmjene ovog zakona u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, a nadležna komisija podržala je ukidanje te naknade bijelog hljeba. Ovaj zakon Predstavnički dom usvojio je na sjednici 26. februara prošle godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koja je počela u Sarajevu, delegati će razmatrati izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju, koje predviđaju ukidanje takozvane naknade bijeli hljeb za izabrane i imenovane zvaničnike.

Predloženom izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata.

S dnevnog reda današnje sjednice skinut je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona kojima se traži zamjena stranih sudija u Ustavnom sudu i brisanje člana Krivičnog zakona koji regulira sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

Kao predlagač ovih zakona naveden je delegat Kluba Srba Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD), a Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je ranije postojanje ustavnog osnova za ta zakonska rješenja, ali nisu podržali principe tih zakona.

Pred delegatima je i nekoliko zakonskih rješenja predloženih iz Vijeća ministara BiH, a među njima su Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama, izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave i Zakona o upravi, ali i izmjene Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme te Zakona o udruženjima i fondacijama.