Home Vijesti BiH VSTV ne zna riješiti osnovni problem u zastupanju po službenoj dužnosti

VSTV ne zna riješiti osnovni problem u zastupanju po službenoj dužnosti

0
VSTV ne zna riješiti osnovni problem u zastupanju po službenoj dužnosti

VSTV ne zna riješiti osnovni problem u zastupanju po službenoj dužnosti

Analiza odbrana po službenoj dužnosti je, prema riječima potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, zasnovana na osnovu izvještaja evidentiranog od 2011. godine do 2015. godine.

Tvrdi da su u izvještaju podijeljena tri načina odabira advokata po službenoj dužnosti: odabir osumnjičenog, dodjela advokata od sudaca i sistemska dodjela. Od toga, u najviše slučajeva se odabir advokata po službenoj dužnosti vrši odabirom osumnjičenih.

Ružica Jukić, koja je ujedno bila i predlagač ove tačke dnevnog reda, očitovala se o ovom dugogodišnjem bosanskohercegovačkom problemu, kazavši da ima slučajeva gdje jedan sudac više puta postavlja jednog advokata za odbranu po službenoj dužnosti.

Članica VSTV-a Amila-Mimica Kunosić istakla je da već odavno ukazuje vijeću na ovaj problem, jer određeni broj advokata konstantno vrši odbranu po službenoj dužnosti.

“Mi smo imali sjednicu Upravnog odbora Advokatske komore FBiH i mi smo donijeli odluku da ćemo tražiti od svih regionalnih komora da nam dostave podatke o advokatima koji imaju veliki broj službenih odbrana. Ja molim i ovo vijeće, da bismo lakše došli do podataka, da traži od sudova podatke koliko je tih advokata koji su imali veliki broj odbrana po službenoj dužnosti”, kazala je Kunosić.

Dodala je da je to način da dođu do podatka koliko je to radnih dana u godini, kada se odbiju godišnji odmori, praznici itd.

“To su neki pokazatelji koji nama mogu biti dovoljan dokaz da ti advokati nisu postupali onako kako je to predviđeno”, poručila je Kunosić.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća su na današnjoj sjednici također poručili da će pokrenuti krivični postupak protiv svih advokata koji, glede postupanja po službenoj dužnosti, nisu postupali po zakonu.

Član VSTV-a Mahmud Švraka kazao je da to ne bi bilo pametno, jer bi sebe tako uvukli u bespotreban posao.

“Ovo treba zakonski rješavati. Ministarstvo pravde je nadležno za ta pitanja”, kazao je Švraka.

Uz ostalo je istaknuto da je Bosna i Hercegovina najskuplja država u Evropi kada je riječ o zastupanjima po službenoj dužnosti.

Nakon što je završena rasprava vezana za ovu tačku dnevnog reda, članovi su usvojili zaključak da se proširi analiza koju ima Vijeće, a koja će biti predstavljena i advokatskim komorama.

Potom će odlučiti o daljnjim koracima, iako ne znaju ni koji su to koraci.