Home Vijesti Svijet Zbog predloženih izmjena Zakona o radu mladi se širom Francuske sukobili sa...

Zbog predloženih izmjena Zakona o radu mladi se širom Francuske sukobili sa policijom

402
0

Cilj mjera je oslobađanje tržišta rada i smanjenje stope nezaposlenosti od deset posto. Stopa nezaposlenosti među mladima je skoro 25 posto.

Sukobi između demonstranata i policije izbili su na Trgu Republike u centralnom dijelu Pariza nakon što su neki od studenata aktivirali dimne bombe.

Policija je saopštila da su dva policajca povrijeđena, a tri demonstranta uhapšena. U gradu Rennesu na zapadu Francuske, više stotina demonstranata prekinulo je željeznički saobraćaj izlaskom na prugu na glavnoj stanici. Omladina se sukobila sa policijom i u Marseilleu na jugu Francuske.

Međutim, kritičari izmjena Zakona ističu da amandmani prijete sigurnosti radnih mjesta i mnogi smatraju da neće dovesti do novih zapošljavanja.

Širom Francuske, više desetina škola i nekoliko Univerziteta ostalo je zatvoreno zbog protesta.

Protesti su održani uprkos tome što je Vlada objavila i ublaženu verziju spornih reformi tržišta rada. Najveći studentski sindikati UNEF i dva veća radnička sindikata CGT i FO izrazili su nezadovoljstvo izmjenama i ponovili su poziv da se povuče cjelokupan nacrt za reforme.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da zbog protesta nije radilo 115 državnih srednjih škola, a da su Univerizetski kampusi ostali zatvoreni na pariskoj Sorboni te u gradovima Lyon i Bordeaux.

Brojni mladi ljudi, uključujući diplomce, moraju po nekoliko godina po završteku studija da rade na osnovu kratkoročnih ugovora ili da stažiraju.