Home Vijesti BiH Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir

1543
0
Hrvacic Esad
Esad Hrvacic

Advokat Esad Hrvačić uhapšen u akciji Kurir

U akciji “Kurir”, pripadnici FUP-a uhapsili su advokate Esada Hrvačića i Ismeta Hamzića, Saminu Skopak i Selma Taraniš. Neki od uhapšenih su i uposlenici Općinskog suda u Sarajevu i to  Muamer Pita, uposlenik Općinskog suda u Sarajevu

Advokat Hrvačić: Uhapšen u akciji “Kurir”

Pripadnici Federalne uprave policije, po nalogu Tužilaštva KS, na području Kantona Sarajevo vrše pretrese i hapšenja na više lokacija u Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Organizirani kriminal

Riječ je o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelom “organizirani kriminal“, a u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “krivotvorenje službene isprave“.

“Ove osobe tereti se za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave. Tereti ih se da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva na oko 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist”, rekla je za naš list glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Značajnu ulogu u realizaciji akcije pruža Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine te Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a, saopćeno je iz FUP-a.

Nakon izvršenih pretresa uhapšene osobe bit će privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predane na daljnju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu KS-a.

Iz Federalne uprave policije, saopćili su da nakon višemjesečne istrage jutros, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeta je realizacija operativne akcije „KURIR“.

– Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pruža Obavještajno-sigurnosno agencija BiH, te Ministarstavo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na deset lokacija na području Sarajeva. Nakon izvršenih pretresa lica lišena slobode će biti privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Marina Zović, glasnogovornica FUP-a, rekla je za ePravo da je za sada u akciji uhapšeno nekoliko osoba.

– Hapšenja još uvijek traju jer su akcija i pretresi u toku. Svi pretresi su na području Sarajeva, ali za sada ne mogu reći koliko će osoba biti uhapšeno – rekla nam je Zović.

Kako smo saznali u Advokatskoj komori Kantona Sarajevo, a čija je komisija bila na licu mjesta po službenoj dužnosti pri pretresu kancelarije dvojice advokata, radi se o stotinama predmeta Općinskog suda u Sarajevu, a koji se tiču stjecanja prava vlasništva nad zemljištem širom Kantona Sarajevo.

Saslušano je i više sudija ovog suda koji su donosili sporne sudske presude.

advokat Hrvačić je široj javnosti poznat kao branilac advokat Jasmine Horo koja je zajedno sa Esedom Radeljašem i Damirom Hadžićem osumnjićena za zloupotrebu položaja u predmetu Blok. U raznim predmetima branio je i Islamsku zajednicu. Bio je zastupnik KJKP GRAS u postupcima koji se pred Općinskim sudom u Sarajevu vode protiv Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, čiji je Hrvačić trenutno član Upravnog odbora. Zastupao je i udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i izgubio skoro sve sudske postupke.