Home Vijesti Regija Advokatica zaratila s pauk-službom: ‘Tu parkiram jer mogu po Bogu i po...

Advokatica zaratila s pauk-službom: ‘Tu parkiram jer mogu po Bogu i po zakonu”

962
0

Advokatica zaratila s pauk-službom: ‘Tu parkiram jer mogu po Bogu i po zakonu”

Piše Ivica Nevešćanin – Slobodna Dalmacija
Slučaj ”krivog” parkiranja odvjetnice Ivane Raspović iz Zadra
Galerija
Slučaj ”krivog” parkiranja odvjetnice Ivane Raspović iz ZadraZadarski.hr

– Znate li igru “križić-kružić”? E, tako vam se ja igram s pauk-službom i policijom već mjesecima. Gdje god se ja parkiram, oni me prate i iscrtaju prekriženo slovo P. Na sve moguće načine pokušavaju me spriječiti da se parkiram bez naplate. Ja na to imam pravo, a oni me zbog toga nemaju pravo kažnjavati jer nisam prekršila nijedan zakon – kaže Ivana Raspović, odvjetnica iz Zadra, čija je poruka zadarskoj policiji, ispisana na cedulji i ostavljena ispod vjetrobranskog stakla skupocjenog Range Rovera, postala viralan hit na društvenim mrežama.

“Poštovani djelatnici MUP Zadar, slobodno ostavite svaki dan jednu kaznu, odnosno obavijest o počinjenom prekršaju jer ovo je pravi prekršaj (najveći u parkiranju na Poluotoku i šire). Opaska: Nemojte zaboraviti staviti prometni znak. Uglavnom, znam da će ostavljanje ovih kazni naša država duplo platiti od ove kazne. Što ostavite, zaradit ću za drugog, boljeg Range Rovera. Sa štovanjem, odvjetnica Raspović”.

– Poruka je ozbiljna, ali šalila sam se za novi auto. Ja ih mogu tužiti za naknadu štete jer me maltretiraju bez osnove, ali nikad ne bih dobila toliko da kupim novi auto – smije se dok razgovaramo ispred crnog ljepotana na Liburnskoj obali, parkiranog na spornome mjestu, odmah ispod gradskih bedema, nekoliko metara od ulaza na tržnicu i ribarnicu.

‘Nema nikakve oznake’

– Prvo sam počela parkirati preko ceste, u međuprostoru, jer su kod ribarnice smanjili parking. Čim sam se maknula, na tom su mjestu iscrtali žuti križ zabrane parkiranja. Odem na drugo mjesto, oni za mnom, i opet ga označe. Tako smo se, križić-kružić, igrali mjesecima. Očito sam nekome na zubu – kaže odvjetnica Raspović.

– Kad ne želim platiti parking, stanem u međuprostor, između označenog parkirnog mjesta i mjesta gdje je parkiranje zabranjeno. Naravno, ne mogu me kazniti jer nisam u prekršaju, nisam na parkirnom mjestu. Kad se parkiram, ne mičem se, a ako se maknem, stavim drugi auto i ne želim pustiti mjesto. To je njima problem!

image

Zadarski.hr

Prije mjesec dana “pauk” joj je, kaže, digao auto i onda ga vratio na isto mjesto. Zašto?

– Jednog dana auto sam zatekla okruženog trakama gradske tvrtke “Obala i lučice”, koja naplaćuje parking, kao na mjestu policijskog očevida. Shvatila sam da su iz “Obale i lučica” preko noći ostavili automobil na “mojem” mjestu kako ujutro ja ne bih mogla tu parkirati. Sutradan navečer ja se parkiram iza njega, dođem rano ujutro i premjestim auto ispred njega, na svoje mjesto. Kad su došli i vidjeli situaciju, pozvali su “pauka”, digli su moj auto, iscrtali na mjestu žuti križ i ponovno ga vratili na isto mjesto. Ništa mi nisu naplatili – kaže i pokazuje nam ispod automobila.

– Pogledajte, nema nikakve oznake. Ja ne parkiram na mjestu za invalide niti na mjestu za naplatu. Ja sam negdje između, u neutralnoj, ali nenaplatnoj zoni – kaže mlada odvjetnica, koja se ne ustručava reći da koristi rupe u ionako šupljem sustavu parkiranja u Zadru.

– Ovo je bio normalni parking dok nisam tu počela parkirati. Od tada izmišljaju sve moguće načine da me otjeraju, ali ja im ne dam gušta. Tu se parkiram jer mogu i po Bogu i po zakonu, a oni zbog svojeg nereda ne znaju što će sa mnom – govori.

Kad su od nje odustali iz “Obale i lučica”, počela ju je “proganjati” prometna policija. U šest dana dobila je tri kazne od 500 kuna za nepropisno parkiranje. U četvrtak, prije našeg susreta, htjeli su joj staviti i treću kaznu, ali su odustali…

– Kazne sam dobila 26., 30. i 31. travnja. Nakon toga, 4. travnja, ja sam im napisala poruku i stavila je ispod vjetrobranskog stakla. Oni znaju da sam u pravu i na njihove se kazne nemam namjeru žaliti, ali ne pada mi na pamet da ih plaćam. Jer i oni i ja znamo tko je u pravu. Četiri mjeseca se ovdje parkiram i sad su se sjetili da me kazne – kaže ljutito.

Pisala je i dopis policiji, ako je ovo protuzakonito parkiranje, neka joj dostave projekt parkirnih mjesta u Zadru na koji oni daju suglasnost. Do danas ništa nije dobila.

image

Zadarski.hr

– Zašto? Zato što takvih projekta nema! Pa vidite ovaj parking uza samu obalu, gdje se naplaćuje dnevna karta. To se sve radi u sivoj zoni jer “Obala i lučice” nemaju potrebne koncesije i dozvole da tu naplaćuju parkiranje – tvrdi odvjetnica Raspović.

Građane love kao muhe

Na mjestu gdje parkira, kaže, donedavno nije bilo oznaka za invalide, nego su stajale četiri smrdljive kante. Sada su te kante pomaknuli dva metra udesno, a na njihovu su mjestu iscrtali parking za invalide.

– Tu na ploči piše da su četiri mjesta za invalide. Vidite li ih vi? Ovo je kaos, bezbroj nepravilnosti, lov u mutnome, u kojem se građani hvataju kao muhe u paukovoj mreži. Ja na to ne pristajem. Ja sam pronašla šupljinu u njihovoj šupljoj priči i to sam iskoristila – kaže, a mi nigdje ne možemo pronaći četiri parkirna mjesta za invalide, najviše dva.

Dok razgovaramo pokraj njezina automobila, prilaze nam dvojica djelatnika “Obale i lučica” koji naplaćuju parkiranje. Prema njihovu mišljenju, odvjetnica Raspović je u pravu!

– Oznake su malo čudne. Stavili su oznaku zabrane parkiranja pokraj mjesta za invalide. Ako ne može ona, onda se tu ne bi smio nitko parkirati. Bila je došla i policija, ali više joj ne ostavljaju kazne. Pitao sam ih zbog čega pišu kazne, rekli su da automobil mora biti najmanje pet metara udaljen od znaka zabrane parkiranja. Po tom kriteriju nijedan od ovih automobila uokolo ne bi se smio parkirati, ni na mjesta za invalide, ni na mjesta za naplatu. Očito ovdje nešto ne štima – kažu.

image

Zadarski.hr

– Sve oznake, pa i ovo prekriženo žuto P, moraju biti potkrijepljene nekom dokumentacijom. A nje nema. Kad me sud pozove, podnijet ću prigovor, ali ovo što radim nije prekršaj. Za mene je sve to gubitak vremena, jer kad predmet dođe na sud, sve će pasti u vodu zbog njihovih nepravilnosti.

Odvjetnica Raspović tako je pronašla slijepo mjesto na zadarskom parkiralištu zbog kojeg svi šize, ali nitko joj, smatra, zakonski ništa ne može. Parkiranje, kaže, ne izbjegava platiti zbog škrtosti, nego iz dišpeta, protesta, zbog toga što je parking u Zadru kaotično organiziran, a kazne se naplaćuju bez razloga, nerijetko s vrlo sumnjivom zakonskom podlogom. Onda je stavila natpis, netko ga je prenio na društvene mreže i postala je “tema dana”.

Zna se izboriti

O odvjetnici Ivani Raspović Slobodna Dalmacija pisala je prije nekoliko godina, kad se požalila da joj je prodavatelj isporučio neispravan automobil Range Rover, koji je platila 420 tisuća kuna. Bijeli Range Rover imao je niz grešaka koje nisu uspjeli otkloniti, pa je na korištenje dobila zamjenski.
Na kraju joj je autokuća vratila novac, a ona je kupila novi Range Rover, koji sada parkira na Poluotoku.

Pitanje bez odgovora: Gdje je dokumentacija?

– Sve oznake, pa i ovo prekriženo žuto P, moraju biti potkrijepljene nekom dokumentacijom. A nje nema. Kad me sud pozove, podnijet ću prigovor, ali ovo što radim nije prekršaj. Za mene je sve to gubitak vremena, jer kad predmet dođe na sud, sve će pasti u vodu zbog njihovih nepravilnosti – kazala nam je odvjetnica