Home Pravosuđe Bitka za vilu u Dubrovniku traje čak 50 godina: ‘Već smo potrošili...

Bitka za vilu u Dubrovniku traje čak 50 godina: ‘Već smo potrošili 100.000 eura na suđenje‘

730
0

Bitka za vilu u Dubrovniku traje čak 50 godina: ‘Već smo potrošili 100.000 eura na suđenje‘

Spor oko nasljedstva počeo je davne 1972., a danas ga vode pranećaci. O njemu će raspravljati i Ustavni sud Hrvatske.

Davne 1972. godine pred dubrovačkim sudovima počeo je sudski spor oko nasljedstva, koji nije dovršen do današnjeg dana. Nakon 49 godina sudovanja do danas je dospio pred Ustavni sud. Koliko će se tu zadržati i kad će biti riješen, ne zna se.

Glavni je predmet spora, kaže Pero Miljanović koji je u parnicu ušao s bratom kao nasljednik svoga oca koji se sudio prije njih, kuća u Dubrovniku u blizini tvrđave Minčeta. Kuća ima 157 metara četvornih tlocrtne površine, a sastoji se od prizemlja, prvog, drugog kata i potkrovlja, ukupne površine od oko 500 kvadrata i još je tu 104 kvadrata vrta i 30 kvadrata vrtne kuće.

Riječ je o ostavini pokojnog Luke Miljanovića iz SAD-a rođenog 1877. godine, a umrlog 1956. godine.

Pokojni je Luka otišao u Ameriku, tamo se oženio i umro. Nije imao djece pa je imovina koju je stekao u SAD-u, ali i ono što je ostalo u Dubrovniku, išlo njegovoj supruzi. No, nakon što je umrla i supruga Mary Miljanović 1965. godine, došlo je do sukoba oko nasljedstva.

Od boginja do korone

Budući da je pokojni Luka imao više braće i sestara, ali većina njih nije imala potomke, imovina je trebala pripasti nećacima.

Nećak koji smatra da je zakinut u ostavini otac je Pere Miljanovića, Pavao Miljanović, koji je 1972. godine ušao u imovinski spor sa svojom sestrom Katom.

Pavao i Kata umrli su prije nego što je parnica završena, a sudski postupak nastavila su njihova djeca tako da se danas oko polovice spomenute kuće u Dubrovniku i još nešto imovine u Čilipima spori sedmero pranećaka pokojnog Pave koji je prije više od sto godina kupio kuću u Dubrovniku, ali u njoj nije uživao jer je otišao u Ameriku.

Prema riječima Pere Miljanovića, glavni je problem spora u prijevodu. Ključan je, kaže, dokument iz 1957. godine koji je ostao iza Mary Miljanović “Deed of gift”.

– Ja i moj brat Tomo, sinovi pok. Pave Miljanovića, tražimo da nasljeđivanje bude oporučno po dokumentu iz 1957. godine, a nasljednici pok. Kate Dalmatin (očeva sestra op. a.) da nasljeđivanje bude zakonsko i cijelo vrijeme, to jest 49 godina, spore ovaj dokument iz 1957. godine – kaže Pero Miljanović i citira dio dokumenta koji je iza sebe ostavila Mary, a u njemu među ostalim piše “…have given, granted and confirmed, and by these presents do give, grant and confirm…”.

Sudski vještaci su to preveli kao “…dala sam, dodijelila i potvrdila i ovime dajem, dodjeljujem i potvrđujem…”, što Pero Miljanović uporno osporava jer vodi zakonskom nasljeđivanju, a on tvrdi da je riječ o oporuci kojom je sva imovina trebala ići njegovu ocu.

Prilično je teško razabrati što se sve događalo na sudovima tijekom godina. Proces je počeo u isto vrijeme kad su Savka Dabčević-Kučar, Miko Tripalo i drugi na svojoj koži osjetili posljedice Hrvatskog proljeća i bili isključeni iz članstva Saveza komunista. Te iste godine u Jugoslaviji je zavladala epidemija velikih boginja, srušio se avion JAT-a, na Olimpijskim igrama u Münchenu palestinski su teroristi ubili izraelske sportaše, a Istočna i Zapadna Njemačka uspostavile diplomatske odnose.

Darovnica, a ne oporuka

Svašta se još poslije toga događalo u svijetu koji se potpuno promijenio. Srušen je Berlinski zid, ujedinile su se Istočna i Zapadna Njemačka, bivša Jugoslavija se raspala, u Hrvatskoj je bio i prošao strašan rat.

Dubrovnik je bio razoren i već obnovljen kad je Županijski sud u Dubrovniku 2008. godine zaključio kako treba ocijeniti karakter isprave pod nazivom “Deed of gift”. Budući da je Mary Miljanović bila državljanka SAD-a, zaključili su da treba ispitati ima li njezina isprava na koju se poziva Pero Miljanović karakter oporuke prema američkim zakonima.

Krenuli su putem međunarodne pravne pomoći i 2013. godine dobili odgovor putem Ministarstva pravosuđa kako odgovora nema jer su američke pravosudne vlasti rekle da ne daju pravne savjete. Predložili su da se obrate Odvjetničkoj komori Galveston. Odgovor je stigao 2017. godine, a prijevod s engleskog na hrvatski jezik sud je dobio 2018. godine. Kada su pročitali prijevod, zaključili su da je dokument koji je sastavila pokojna Mary Miljanović darovnica, a ne oporuka.

Time se nešto riješilo, ali nije sve pa spor traje i dalje. Pero Miljanović je ogorčen na prevoditelje, suce i na odvjetnike, i u svakog sumnja. Kaže da im je dosad na troškove sudskog postupka otišlo više od 100.000 eura.

Izvor: Jutranji.hr