Home Vijesti BiH Mreža obiteljskih veza u zapošljavanju

Mreža obiteljskih veza u zapošljavanju

1281
0

Mreža obiteljskih veza u zaposljavanju

U najmanje 12 slučajeva zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH su u odnosu roditelj – dijete ili imaju druge bliže rodbinske odnose. Mreža obiteljskih veza daleko je razgranatija u pravosudnim institucijama na različitim razinama, navodi se u istraživanju BIRN-a.

U institucijama kažu kako biraju najbolje kandidate i da im podaci o obiteljskim vezama nisu poznati prilikom zapošljavanja. Ovakvi obiteljski odnosi, kako se smatra u dijelu pravosudnih krugova, nisu prikladni i u određenim slučajevima mogu predstavljati sukob interesa.

Djeca sudaca Suda BiH Mire Smajlović, Senadina Begtaševića i Esada Fejzagića bila su ili su i dalje zaposlena u Tužiteljstvu BiH – Lejla Smajlović i Tin Begtašević kao stručni saradnici, a Feđa Fejzagić kao pripravnik.

S druge strane, djeca tužitelja Tužiteljstva BiH rade u Sudu BiH. Kao pripravnik je radio sin tužiteljice Sanje Jukić, Boris, a ovaj posao obavljaju Nejra Šuškić, kćer tužitelja Ismeta Šuškića, Goran Đemiđić, bratić Sanje Jukić, i Deni Odobašić, sin tužitelja Izeta Odobašića.

U Tužiteljstvu BiH kao stručna suradnica zaposlena je Azra Efica, nevjesta tužitelja Ibre Bulića, a u Odjelu za podršku svjedocima ove institucije bila je sestrična sutkinje Minke Kreho.

Nevjenčana supruga suca Gorana Radevića također radi u Tužiteljstvu BiH, gdje su i nevjenčana supruga i pastorka šefa računovodstva Suda BiH Krunoslava Jelića. Kćeri dviju daktilografkinja Suda BiH također su posao našle u Tužiteljstvu BiH.

“Zaista nije primjereno da sudac s djetetom dolazi na posao u istu zgradu”, smatra jedan sarajevski sudac. Nekadašnji sudac, sada odvjetnik Vlado Adamović kaže kako se u ovakvim situacijama moraju utvrditi pravila kako bi se izbjegle sumnje u nepristrasnost.

“Ako ti je sin pripremao optužnicu u tužiteljstvu a ti sudiš po njoj, teško je biti objektivan. Treba pripremiti pravila kojima će se izbjegavati takve situacije. Mora se voditi računa što je u očima javnosti normalno. Ne mora sve biti pokriveno zakonima, pa ni kodeksima, nego je minimum da je pokriveno granicama ljudskog razuma”, ističe Adamović.

Način zapošljavanja

Pred Sudom BiH nedavno je podnesen zahtjev za izuzeće suca zbog sukoba interesa prouzročenog obiteljskim vezama.
Odvjetnik Ifet Feraget zatražio je izuzeće suca Senadina Begtaševića jer je smatrao da je postojao sukob interesa s obzirom da je njegov sin Tin Begtašević radio kao stručni suradnik u predmetu povezanom s klijentom kojed zastupa.

“Sudac Begtašević je na neki način opterećen saznanjima koje je mogao dobiti privatno od svog sina… Objektivno nije u redu da djeca sudaca rade u tužiteljstvu a da njihovi roditelji postupaju kao suci i rade u tim predmetima. To je, po meni, sukob interesa, to je razumna sumnja u nepristrasnost”, kaže Feraget.

Ovaj zahtjev Sud BiH je odbio. Odluku nisu mogli dostaviti BIRN-u, uz obrazloženje da odluke sa “opće sjednice nisu javni dokument”. Kako saznaju, u obrazloženju je navedeno da je branitelj samo iznio osobno osjećanje i subjektivno mišljenje, te da u zahtjevu nije objašnjeno u kakvoj su vezi dva predmeta.

“Ne radi se o osobnom stavu, nego objektivno postoji mogućnost da sudac kao otac od sina kao stručnog suradnika dođe u posjed nekih informacija koje ga kontaminiraju. Na taj način se u očima samog optuženog gubi povjerenje u suca. Dakle, on se tu ne nada ničem dobrom”, smatra Feraget.

Prilikom izbora pripravnika Sud BiH ne uzima u “obzir njihove obiteljske veze, niti za njih zna, imajući u vidu da je primaran kriterij znanje pokazano na testu”.

“Komisija pravi popis kandidata koji ispunjavaju propisane uvjete i poziva ih na usmeni, a potom i pismeni test. Nakon provjere znanja, predlažu se najbolji kandidati, oni s najvećim brojem bodova. Vodi se računa i o spolnoj i nacionalnoj zastupljenosti”, navode iz Suda BiH. O zapošljavanju suradnika Tužiteljstvo BiH nije moglo davati nikakav komentar.

Vlado Adamović ističe kako djeci sudaca i tužitelja nikako ne treba biti uskraćeno da rade ukoliko su na objektivnom natječaju pokazali najbolje rezultate.

“Ne smiju oni biti uskraćeni, jer imaju svoja prava i svoje karijere. A ima i nešto što je prirodno – u takvim kućama se rano počne pričati o pravu. Zamislite kad vam je otac sudac vrhovnog suda, pa vi u novinama pročitate o nekom predmetu a on vam uz ručak ispriča suštinu tog problema. Vi na drugoj godini prava saznate više nego što zna profesor prava”, objašnjava Adamović. On ističe kako se u slučaju izbora većeg broja djece mora voditi računa da ne budu na istom predmetu s roditeljima.

Arben Murtezić, glavni disciplinski tužitelj, napominje kako zakoni strogo propisuju obvezu izuzeća i točno do kojeg stupnja srodstva i u kojim ulogama se mogu naći stranke.

“Imali smo jedan ili dva postupka jer se sudac nije izuzeo kada smo smatrali da je postojala potreba izuzeća, ali istina – nije spadalo u kategoriju jasno propisanih razloga za izuzeće. Izrečena je sankcija u jednom takvom slučaju”, kaže Murtezić. On primjećuje kako se događa da su članovi obitelji u istoj branši, iako se uglavnom vodi računa kada se trebaju izuzeti.

“Ovo je mala zemlja i nekada se kompletne obitelji bave pravom i smatram da to nije veliki problem”, kaže Murtezić.

Nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milorad Novković također smatra da ovo pitanje treba riješiti pravilnikom o sukobu interesa.

“Nije dobro da se samo primaju djeca sudaca i tužitelja za stručne suradnike i pripravnike, ali ne možemo tu djecu 100 posto odstraniti. Ima sudova gdje rade brat i sestra, ima i tužiteljstava gdje rade bliski srodnici, gdje rade suprug i supruga”, navodi Novković. On kaže kako je to ranije bilo riješeno zakonom gdje bliski srodnici, do određenog stupnja, nisu mogli raditi u istim institucijama.

Tužiteljstvo vrtić Suda

Zaposlenica pravosuđa u BiH šaljivo komentira kako je Tužiteljstvo BiH vrtić za roditelje koji rade u Sudu BiH. Sud i Tužiteljstvo BiH biraju stručne suradnike i pripravnike, dok se o prijemu na ove pozicije u nižim pravosudnim institucijama brine VSTV, koji bira suce i tužitelje. Na drugim instancama također su brojni primjeri obiteljskih odnosa.

Amar Jaganjac, sin predsjednika Vrhovnog suda FBiH i nekadašnjeg člana VSTV-a Amira Jaganjca, zaposlen je kao stručni suradnik u Tužiteljstvu BiH, gdje kao tužitelj radi i Vladimir Simović, sin suca Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića.

Supruge sudaca Suda BiH Tihomira Lukesa, glavnog disciplinskog tužitelja Arbena Murtezića i državnog tužitelja Džermina Pašića također su u pravosuđu. Dinka Lukes je sutkinja Vrhovnog suda FBiH, Melika Murtezić sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, a Maja Pašić tužiteljica u sarajevskom Tužiteljstvu.

Draženka Jurišić bila je sutkinja u Općinskom sudu u Mostaru, dok je njezin suprug Mladen Jurišić bivši predsjednik mostarskog Županijskog suda. U sarajevskom tužiteljstvu je i Amira Salihagić-Sedlarević, kćerka bivše predsjednice Županijskog suda u Sarajevu, a u sarajevskom Općinskom sudu predsjednik jednog od odjela je Nedim Ćosić, sin nekadašnjeg glavnog tuzlanskog tužitelja Šesenama Ćosića.

Avdo Kadrić, sin suca i člana VSTV-a Zijada Kadrića, imenovan je za stručnog suradnika Općinskog suda u Tuzli, a Ines Midžić-Hodžić, kćer županijskog suca u Bihaću Fikreta Hodžića, stručna je suradnica u tužiteljstvu u ovom gradu.

U pravosudnim institucijama rade i bliski srodnici političara. Kao tužiteljji u Tužiteljstvu BiH rade Vedrana Mijović, kćer Slavka Jovičića, nekadašnjeg državnog zastupnika iz SNSD-a, te Dubravko Čampara i Džermin Pašić, brat Aljoše Čampare odnosno sin Safeta Pašića, članova SDA.

Tužitelj u Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu je Jasmin Džaferović, sin Šefika Džaferovića, također iz SDA, a pripravnica u Sudu BiH je Martina Raguž, kćer Martina Raguža iz HDZ-a 1990. U pravosudnim krugovima i u javnosti više puta je pokretano pitanje sukoba interesa kada su u pitanju članovi VSTV-a. Nekadašnji član VSTV-a Asim Crnalić kaže kako je nedopustivo da član Vijeća zapošljava obitelj.

“Nije lijepo isticati vlastite primjere, ali kad sam bio član Vijeća, moja kćer je završila fakultet i meni je odgovaralo da je zaposlim negdje na sudu ili u tužiteljstvu. Nije mi palo na pamet da to pokušam jer bih izgubio kredibilitet i svaka moja kritična ocjena bi bila u pitanju kad ja sebi dopuštam da svoje dijete zapošljavam u pravosuđu”, kaže Crnalić.

On ističe kako svaki član VSTV-a mora biti svjestan dviju stvari – time što je član Vijeća izuzetno je moćan čovjek u pravosuđu, i da tu moć ne smije zlouporabiti ostvarujući privatne ciljeve. U VSTV-u su u svibnju 2014. godine donijeli pravilnik o sukobu interesa, kojim nastoje riješiti ove probleme./BIRN/HMS/

Izvor: BIRN