Home Obrazovanje Najpopularnije knjige među bh. parlamentarcima su iz oblasti prava i diplomatije

Najpopularnije knjige među bh. parlamentarcima su iz oblasti prava i diplomatije

902
0

Zvanična biblioteka UN-a “Dag Hammarskjold” početkom godine je objavila da su diplomati u UN-u najviše posuđivali knjigu o imunitetu državnika zbog počinjenih krivičnih djela.

Parlamentarci u znatnoj mjeri koriste i biblioteku i čitaonicu koja djeluje u sklopu Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, a nerijetko i kompjutere sa pristupom različitim bazama podataka i specfičnim bibliografskim izdanjima.

“Teško je preciznije kvantificirati ocjenu o stepenu korištenja, jer se takve evidencije ne vode s obzirom na to da su već izborom u članstvo domova poslanici i delegati automatski članovi biblioteke. Međutim, na osnovu stečenog uvida u korištenje fonda biblioteke, može se zaključiti da biblioteku i čitaonicu koristi znatan broj članova Parlamentarne skupštine BiH i na osnovu toga ocijeniti da ovaj prateći parlamentarni sadržaj koji, treba i to znati, nije namijenjen samo članovima Parlamentarne skupštine BiH, potpuno opravdava svoje postojanje i predstavlja vrlo koristan servis za ostvarivanje osnovnih funkcija, kako poslanika i delegata, tako i cjelokupne Parlamentarne skupštine BiH pa i vanjskih korisnika s obzirom na to da je biblioteka poluotvorenog tipa”, kažu za Klix.ba iz ove biblioteke.

Iz biblioteke koja djeluje u sklopu Parlamentarne skupštine BiH kažu da bh. parlamentarci najčešće posuđuju knjige i publikacije koje su vezane za oblast prava i diplomatije.

Ipak, podatke koji parlamentarac najčešće koristi usluge biblioteke i čita najviše nisu mogli otkriti.

“Naravno da postoje poslanici koji biblioteku koriste češće ili nešto rjeđe, međutim, molimo Vas da razumijete da Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH ne vrši rangiranje poslanika i delegata u bilo kojoj oblasti pa tako ni u ovoj. Kada je posrijedi parlamentarna biblioteka, rukovodimo se procjenom da se na osnovu frekvencije posjeta bilo kojeg građanina bilo kojoj biblioteci ne može izvesti zaključak o stepenu njihove zainteresiranosti za bilo koju oblast, posvećenosti poslu koji obavlja ili gradirati ozbiljnost kojom mu pristupa”, navode iz biblioteke.

Parlamentarci, prema navodima iz biblioteke, uredno vraćaju knjige, bez kašnjenja ili oštećenja.

 

Izvor: klix.ba