Home Vijesti BiH Nezakonita uknjižba nekretnina u BiH: Dva sporazuma o priznanju krivnje

Nezakonita uknjižba nekretnina u BiH: Dva sporazuma o priznanju krivnje

1010
0
Esad Hrvacic
advokat hrvacic esad

Nezakonita uknjižba nekretnina u BiH: Dva sporazuma o priznanju krivnje

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, na ročištu za nezakonitu uknjižbu nekretnina, dostavljeni su sporazumi o priznanju krivnje Branke Husanović i Elmina Džine, te zatraženo izuzeće sutkinje Sanele Rondić jer bi mogla biti svjedok.

S Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu sporazum o priznanju krivnje postigli su uposlenica sarajevskog Općinskog suda Branka Husanović i stručni saradnik advokata Esada Hrvačića, Elmin Džino, zbog čega je njihov postupak u odnosu na ostale optužene odvojen. Sudije će naknadno razmatrati sporazume.

Uz Husanović i Džino optuženi su: Ismet Hamzić, Sabina Skopak, Milena Rajić, Tanja Jović, Zaim Spahović, Muamer Pita, Mirsad Alić i Pero Vuković.

S njima je bio optužen i advokat Esad Hrvačić, koji je nakon priznanja krivnje osuđen na godinu dana zatvora, kaznu od 10.000 maraka, zabranu bavljenja advokaturom u trajanju 18 mjeseci, i oduzimanje stečene koristi u iznosu od skoro 50.000 maraka.

Prema optužnici, advokat Hamzić je od 2013. do 2016. organizovao kriminalnu grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Članovi ove grupe, prema optužnici, bili su: Alić, Vuković, Spahović, Jović i Husanović. Prema optužnici, Hamzić je preko službenika Suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

Prema Kantonalnom tužilaštvu, Hamzić je pokretao parnične postupke, falsifikovao dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonitog knjiženja imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Spahovićem, Pitom te stručnim saradnikom Džinom. Tako su, kako se navodi, izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda, a nakon udruživanja advokatice Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

Zbog lošeg imovnog stanja optužene Jović, Sud joj je dodijelio advokata po službenoj dužnosti Damira Koldžu. On je tražio od tužiteljice da identifikuje određene inicijale sudija iz optužnice. Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Sabina Sarajić je kazala da S.R. može biti Sanela Rondić.

Koldžo je dodao da bi sutkinja Rondić trebala po službenoj dužnosti odstupiti s mjesta predsjednice Sudskog vijeća u ovom slučaju i biti svjedok jer je donosila neke od presuda u vezi s ovim predmetom.

Vlado Adamović, branilac Mirsade Alić, rekao je da treba dobro analizirati optužnicu zbog mogućnosti da se u njoj spominju još neki članovi Sudskog vijeća.

Odluka o izuzeću sutkinje Rondić bit će naknadno donijeta.

Autor: Birn BiH

Previous articleAfera: Agrokomerc
Next articleSudski referenti kojima je mito davao Omara Mehmedbašića osuđeni