Home Vijesti BiH Njemački pravni stručnjak Reinhard Priebe: Frustrira manjak progresa u BiH posljednjih 15...

Njemački pravni stručnjak Reinhard Priebe: Frustrira manjak progresa u BiH posljednjih 15 godina

637
0

Njemački pravni stručnjak Reinhard Priebe: Frustrira manjak progresa u BiH posljednjih 15 godina

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Reinhard Priebe je poručio kako on i njegovi saradnici dolaze iz različitih kultura vladavine prava te kako se u Bosni i Hercegovini treba procijeniti situacija.

“Mi ćemo napraviti izvještaj u tom smislu. Izvještaj još nije finaliziran. Uvjeren sam da će biti završen tokom ove godine. Ova debata bila bi odlična da dobijemo ulazne informacije. U pripremi izvještaja imali smo mnogo sastanaka. Nastavit ćemo to da radimo”, rekao je Priebe.

Poručio je kako u BiH postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona.

“Nije ih nemoguće prevazići, ali trebat ćemo čvrstu odlučnost političara, sudija, tužilaca, nevladinih organizacija i šire javnosti. Nedostaje politička volja za promjenama. Vladavina zakona nije primarno vezana za izvršavanje zadataka u pretpristupnom procesu, ili ispunjavanje uslova za donatorska sredstva. Vladavina zakona treba da bude u službi svim građanima”, istakao je on.

Građanska prava su u fokusu ovog izvještaja, a Priebe je poručio da mnogi mladi ljudi napuštaju BiH i to ne samo zbog ekonomskih razloga, već i pomanjkanja pravne sigurnosti.

Napominje kako je u Evropskoj komisiji zadužen za Zapadni Balkan.

“Vrlo sam frustriran zbog pomanjkanja progresa u posljednjih 15 godina. Mnoge stvari koje čitam sada su potpuno identične brifinzima mojih kolega iz ranih 2000-tih godina. Na vama je da napravite promjene. Izgubili smo mnogo vremena koje moramo nadoknaditi. Moć da se prava promjena desi može doći od vas, od građana, od NVO-a, vlasti, unutar samog pravosudnog sistema i zaista se nadamo da će ovaj kongres tome doprinijeti”, zaključio je Priebe.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn javio se videoporukom iz Brisela, poručivši da je Bosni i Hercegovini potreban jak pravni sistem i da će organizovanjem javne debate svi, individualno ili u sklopu određene grupe ili pokreta, imati priliku da ponude rješenja za jači sistem vladavine prava.

“Moj mandat se približava kraju, ali će napori Evropske unije da podržava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni”, rekao je Hahn.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler poručio je kako odluke koje se odnose na funkcionisanje vladavine prava treba da donesu građani Bosne i Hercegovine, budući da su institucije njihove i treba da budu u njihovoj službi.

“Građani imaju pravo da budu zaštićeni funkcionalnim pravnim sistemom. Optimističan sam da ćemo moći napraviti pomake. Ja nisam ovdje da obećavam, ovdje sam da pomognem”, istakao je Sattler.

Previous articleLijanović oslobođen optužbi za pranje novca
Next articleNotarska obrada nije zabranjena, ali nije obavezna u FBiH