Home Vijesti BiH Notarska obrada nije zabranjena, ali nije obavezna u FBiH

Notarska obrada nije zabranjena, ali nije obavezna u FBiH

1061
0

Dunović: Notarska obrada nije zabranjena, ali nije obavezna

“U posljednje vrijeme se u medijima pojavljuju izjave pojedinih, uglavnom predstavnika notara, koji iznose određene neistinite stvari i na moj račun. Na neki način se izjavama pojedinaca plaše kako građani, tako i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, da ne bi usvojili nešto što je u skladu s presudom Ustavnog suda, pa se uvodi u javni prostor pojam pravne nesigurnosti, uvodi se pojam disolucije države, što je apsolutno netačno”, kazao je Dunović.

Dodao je da se zakoni ne mijenjaju, ne usvajaju, a “imamo izjave pojedinih notara koji u medijskom prostoru čak dovode u sumnju presudu Ustavnog suda”.

“Znači ne govore o provođenju presude, nego dovode u sumnju kao da je Ustavni sud pogriješio, pa i mene optužuju. Valjda ja ne radim svoj posao što pošaljem zahtjev za ocjenu ustavnosti i Ustavni sud presudi u moju korist”, kazao je Dunović.

Naveo je i to da je u jednoj TV emisiji notarka Vesna Softić, između ostalog, rekla da se “potpredsjednik FBiH Milan Dunović nije postavio kao potpredsjednik FBiH, nego se postavio kao advokat advokatima…”

Najavio je da će zbog ovoga što je izrečeno svoja prava zaštititi putem suda i Vesnu Softić tužiti za klevetu.

Istaknuo je da neće dozvoliti da se blati njegov ugled i onoga što je radio u smislu zaštite građana pred Ustavnim sudom, niti će dozvoliti da se presude Ustavnog suda koje su donesene po njegovom zahtjevu tumače na način kako u tim presudama nije navedeno ni u tragovima.

“U praksi, niko ne dovodi u pitanje postojanje notarijata, notarijat postoji i dalje, notar i dalje može raditi ugovor, ali ga može uraditi bilo ko, formalno pravno po presudi Ustavnog suda. Notar bi u tom postupku morao i dalje da ovjerava potpis. Navešću primjer iz Republike Hrvatske, gdje vi možete sami napisati ugovor, napiše vam advokat, pravnik ili kako vi to želite i odete kod javnog bilježnika, što bi bio notar, i on vam ovjeri potpis za nekih 40 kuna, što je oko 10 KM”, kazao je Dunović.

Dodao je da je u Hrvatskoj, a i po prijedlogu amandmana koji su usvojeni u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ostaje ta mogućnost.

“Solemnizacija, notarska obrada nije nešto što je zabranjeno, to je dozvoljeno, ali nije obavezno”, pojasnio je Dunović.

Kaže kako garant pravne sigurnosti nije notar, nije ni advokat. Garant pravne sigurnosti je sud.

“Kada napravite notarski obrađen ugovor, vi ga dostavljate sudu, sud je taj koji daje konačnu odluku. Suština je da građani imaju pravo izbora. I dalje mi možemo otići kod notara i tražiti sve usluge koje smo i do sada plaćali, ali ne moramo. Takva je presuda Ustavnog suda”, istaknuo je Dunović.