Home Vijesti BiH Počelo suđenje bivšem bh. konzulu u Parizu Velidu Hamidičeviću

Počelo suđenje bivšem bh. konzulu u Parizu Velidu Hamidičeviću

890
0

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje bivšem bh. konzulu u Parizu Velidu Hamidičeviću za nesavjestan rad u službi.
Tužiteljica Dijana Kajmaković je kazala da je Hamidičević 2014. i 2015. godine koristio svoj položaj u Ambasadi BiH u Francuskoj kako bi nezakonito izdavao pasoše, čime je sebi pribavio korist u iznosu višem od 10.000 maraka.
“Tužilaštvo BiH je, u proteklih nekoliko godina, s kolegama iz Francuske istraživalo jedan romski klan iz Zenice. Došli smo do saznanja da osobe uhapšene na području Francuske zbog različitih krivičnih djela a kojima je potom oduzeta putna isprava, misteriozno nestaju. Kroz istragu smo shvatili da im je to omogućeno upravo djelovanjem optuženog Hamidičevića, koji je izdavao nove putne isprave”, rekla je tužiteljica.
Dodala je da će optužbe protiv Hamidičevića dokazati putem presretnutih razgovora, kao i svjedočenjem istražitelja Tužilaštva BiH koji je boravio u Francuskoj oko godinu dana.
“Kao dokaz će biti uvrštena i izjava Velida Hamidičevića – kada je još uvijek bio osumnjičeni – a u kojoj je potvrdio neke od navoda optužnice, te je pomogao tok istrage”, kazala je tužiteljica Kajmaković.

Hamidičevićeva Odbrana nije iznijela uvodnu riječ, rekavši da će to učiniti nakon što Tužilaštvo završi sa svojim dokazima.
Suđenje će se nastaviti 18. aprila, kada će iskaz dati prvi svjedoci Državnog tužilaštva.