Home Vijesti Regija Svjetski mediji: Presuda Šešelju šokirala javnost

Svjetski mediji: Presuda Šešelju šokirala javnost

855
0

Svjetski mediji javljaju o “šokantnoj” i “iznenađujućoj” oslobađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da je ona zadala veliki udarac tužilaštvu i žrtvama i da je osnažila antievropsku Srpsku radikalnu stranku uoči parlamentarnih izbora u aprilu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je Šešelja po svih devet tačaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini.
Reuters piše da se radi o “šokantnoj presudi” koja je osnažila Šešeljev SRS.

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je podrška stranci nešto iznad pet posto, što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke, javlja Reuters.

Oslobađajuća presuda nanijela je udarac i tužilaštvu nakon desetogodišnjeg suđenja, najdužeg u historiji ICTY-ja, prenosi Associated Press.

Ta agencija navodi da je ova “iznenađujuća presuda” izrečena sedam dana nakon što je bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i još devet tačaka optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te da predstavlja “veliki poraz tužilaca Ujedinjenih naroda”.

“Presuda je veliki udarac tužilaštvu – koje je oštro kritizirao predsjedavajući sudija Jean-Claude Antonetti – i porodicama hiljada hrvatskih i muslimanskih žrtava sukoba”, piše Financial Times.

 

Bez prava na odštetu

Italijanski list La Stampa ukazuje na to da Šešelj “neće imati prava da traži bilo kakvu odštetu od Haškog suda, niti od srpskih vlasti za godine provedene u zatvoru tribunala u Hagu, od 2003. kad se dobrovoljno predao tom sudu”.

La Stampa ističe da tužilaštvo Haškog suda ima pravo žalbe i kaže da su “prva reagiranja stručnjaka u Srbiji obilježena velikim iznenađenjem zbog oslobađanja Šešelja po svim tačkama optužnice”.

Francuski list Le Monde podvlači da je Šešelj “bio poznat po nasilju na riječima u toku ratova koji su razdirali bivšu Jugoslaviju tokom 90-ih godina” i da je “zastupao politiku ujedinjenja svih Srba u homogenoj srpskoj državi koju je zvao Velika Srbija”.

Španski mediji u izvještajima iz Haga naglašavaju da je Šešelj i dalje “spada među najpopularnije ultranacionalističke prvake u svojoj zemlji” i podvlači da je odbacivanje svih tačaka optužnice prvo takve vrste u dosadašnjem radu Haškog suda.

Američki Wall Street Journal ocjenjuje da je presuda neuspjeh za Tribunal samo sedam dana pošto je bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića osudio na 40 godina zatvora zbog genocida.

Američka agencija Bloomberg navodi da bi današnja odluka Haškog tribunala mogla da “smanji tenzije” u Srbiji, u kojoj, kako dodaje, dio stanovništva “i dalje podržava djelovanje ratnih vođa, iako zemlja pokušava da se otarasi svoje krvave prošlosti i napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji”.

 

Otklanjanje sukoba

“Presuda otklanja potencijalni sukob između EU i Srbije, čija se vlada nije izjasnila da li bi poslala Šešelja nazad da služi kaznu da je osuđen”, piše Bloomberg povodom današnje oslobađajuće presude lideru radikala u Hagu.

BBC i ruski TASS prenose vijest o donesenoj presudi ne navodeći ocjene niti je komentiraju.

“U svojoj šokantnoj presudi izrečenoj u Šešeljevoj odsutnosti, sudja Jean-Claude Antonetti je rekao da tužilaštvo nije uspjelo dokazati optužbe i da je Vojisalv Šešelj sada slobodan čovjek”, navodi France Presse.

Sve agencije prenose izjavu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se je oslobađajuća presuda Šešelju poraz tužilaštva i sramota Haškog tribunala.

 

http://www.bih-pravo.org